Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Opt oameni, opt „Altfel de poveşti“


   Cei opt pensionari care urmează cursul gratuit „Altfel de povești – Digi Tales”, oferit de Centrul de Formare al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” au scris, ieri, opt povești nostalgice, delicate, pline de sensibilitate, garnisite ici-acolo cu umor. Opt povești din viața reală care fără îndoială, au adus cu sine adierea unor timpuri pe nedrept uitate… dar imortalizate în fotografii pe care protagoniștii le-au adus cu sine.
   Astfel, Carmen Babalîc a pus pe hârtie amintiri din liceu, adunate sub titlul „Generația mea sau cum m-am vindecat de timiditate”, în timp ce Cornelia Ploscaru a făcut, din suflet, portretul mamei sale nonagenară. Fosta bibliotecară Sevastinca Pârvu și-a imaginat un dialog on-line între clasicii literaturii, care, în viitor vor putea fi „răsfoiți” doar digital, într-un material inedit numit „Biblioteca, o nouă pla-netă”. Iar colega sa de curs, Anișoara Stamate, a povestit, în cuvinte inspirate, despre căsătoria ei printre ruinele lăsate de cutremurul din 1977.
   O inedită compoziție a reușit și Fiodor Iancu, scriind despre cele câteva nume ale sale pe care a fost strigat în diferite etape ale existenței, și numind-o „Numele personalității mele”, în timp ce Constantin Dumbravă a trecut, în pas alert, prin cele „Trei aniversări și trei personaje: copil marinar, pilot sportiv și pensionar turist”. „O parte din viața mea” și-a relatat-o succint Adriana Moldovan în timp ce soțul ei, Vasile Moldovan, a povestit cum „Povestea Vrancei a devenit povestea mea”.
Plini de emoțiile firești re-simțite de oricine se află pentru prima dată într-un studio de înregistrări, cei opt pensionari și-au citit apoi poveștile, înregistrându-le în studioul înființat de Fundația „Cartea Călătoare” în parteneriat cu Biblioteca Județeană, studio unde se înregistrează cărți în format audio-daisy destinate nevăzătorilor. În activitatea lor de ieri, cei opt cursanți au fost susținuți atât de trainerul bibliotecar Margareta Tătăruș, cât și de un reporter al cotidianului nostru, „Monitorul de Vrancea” fiind unul dintre partenerii Bibliotecii în acest proiect.
   Urmează ca astăzi, cei opt talentați pensionari să învețe să lucreze cu windows live mouvie maker, astfel încât din povestea înregistrată și fotografiile scanate să realizeze singuri propriul filmuleț. „Astăzi m-am simțit specială printre povești, printre acești oameni în creativitate, în veselie și în nostalgie. Am simțit că fac parte din povestea de viață a unor oameni atât de diferiți. Astăzi am fost fericită că sunt bibliotecar și că iau parte la o poveste care construiește o nouă bibliotecă: cu povești scrise, povești citite și cu oameni care-și scriu acum propria poveste”, a declarat trainerul bibliotecar Margareta Tătăruș.
   Prin acest curs gratuit, oferit persoanelor de vîrsta a treia de Biblioteca Județeană, alături de alte proiecte și evenimente, instituția de cultură dorește să marcheze anul 2012 ca An European al Îmbătrânirii Active și al Solidarității între Generații.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?