Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

GALERIE FOTO: Biblioteca Judeţeană a democratizat împrumutul


   În primele două luni ale acestui an, 500 de vrânceni de toate vârstele s-au înscris la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu”, astfel că, în momentul de față, în evidențele instituției de cultură figurează peste 3.000 de utilizatori activi. Totodată, în aceeași perioadă de timp au fost împrumutate, de la toate secțiile bibliotecii, 21.500 de cărți. „Am observat o creștere a interesului oamenilor pentru bibliotecă, ceea ce ne bucură. Este posibil ca acest lucru să se datoreze și profesorilor care îndrumă elevii către noi, dar probabil și prețului crescut al cărților. În același timp, suntem printre puținele biblioteci din țară care am realizat o democratizare a împrumutului. Adică, împrumutăm la domiciliu nu doar locuitorilor Focșaniului, unde se află biblioteca, ci vrâncenilor din toate localitățile județului iar pentru a se înscrie, cititorii nu au nevoie decât de actul de identitate. Astfel, avem foarte mulți cititori din mediul rural, care nu doar că împrumută ci frecventează foarte des Sala multimedia”, a declarat Claudia Hanganu, șefa Secției de împrumut la domiciliu din cadrul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, precizând că în colecția instituției de cultură sunt, actualmente, 210 mii cărți din toate domeniile. „Ne străduim să răspundem la orice solicitare, de aceea ne informăm conti-nuu pentru a vedea care este nevoia cititorilor, fie că e vorba de beletristică, fie de cărți de specialitate, manuale, tratate și altele, care le sunt necesare la școli sau facultăți. Important pentru noi este ca atunci când cititorul vine și solicită un titlu, noi să îl avem”, a declarat Claudia Hanganu.

Împrumutul interbibliotecar, în sprijinul cititorilor

   Åžefa Secției de împrumut la domiciliu a Bibliotecii Județene a precizat că în situația în care un titlu nu se regăsește în colecția instituției, cititorul solicitant poate intra totuși în posesia cărții cerute prin serviciul de împrumut interbibliotecar. „Adică, noi contactăm o altă bibliotecă din țară care ne trimite cartea respectivă, și noi la rândul nostru răspundem la astfel de solicitări ale altor biblioteci din țară. Numai anul acesta am solicitat peste 30 de titluri Bibliotecii Centrale Iași dar am mai lucrat și cu Biblioteca Centrală Universitară București și Biblioteca specializată de la Fundeni. Cărțile se obțin relativ repede și scutește cititorul și de cheltuirea timpului și a ba-nilor pentru un eventual transport„, a subliniat bibliotecarul Claudia Hanganu.

Informații on-line pe cititori@bjvrancea.ro

   Iubitorii de lectură pot împrumuta, în momentul de față, de la secțiile Bibliotecii Județene câte cinci cărți odată – dacă acestea nu fac parte din programa școlară – și au timp să le citească pe parcursul a două săptămâni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă două săptămâni. În situația în care se solicită cărți din programa școlară, nu pot fi împrumutate o dată decât două, maxim trei titluri care trebuie însă returnate într-o săptămână. „Cei care doresc să prelungească termenul de împrumut o pot face fie direct, la sediul secției bi-bliotecii de unde au împrumutat cărțile, fie online, pe adresa cititori@bjvrancea.ro. Tot aici, cititorii ne pot scrie, pot trimite suges-tiile lor și pot solicita informațiile de care au nevoie. De la începutul anului și până în prezent am pri-mit, la această adresă, aproximativ 200 de solicitări, în marea lor majoritate constând în cereri de prelungire a termenului de împrumut. Pentru informații privind titlurile din colecțiile noastre, cititorii pot accesa și site-ul nostru, www.bjvrancea.ro„, a precizat Claudia Hanganu.

Cititori din toate categoriile de vârstă

   Cititorii Bibliotecii Județene sunt de toate vârstele și din mai toate categoriile sociale. Din cele spuse de bibliotecar Claudia Hanganu, ponderea o dețin tinerii, elevi și studenți, urmați de intelectuali. „Pensionarii sunt o categorie de asemenea, foarte importantă. Citesc foarte mult și mai nou, sunt extrem de interesați de cursul de inițiere în lucrul cu calculatorul, pentru care avem solicitări în așteptare. Avem chiar pensionari care pe lângă faptul că doresc să facă acest curs, împrumută cărți de informatică pentru studiu indivi-dual. De asemenea, casnicele sunt cititoare fidele. Împrumută beletristică dar și cărți de bucate, mai ales în preajma diverselor sărbători”, a subli-niat Claudia Hanganu.
   În condițiile în care prețul actual al cărților nu este tocmai accesibil oricui, iar lectura continuă să fie una dintre ocupațiile îndrăgite (sau măcar necesare), vrâncenii pot apela oricând la serviciile Bi-bliotecii Județene. Întotdeauna vor găsi aici fie titlul dorit, fie sprijinul de care au nevoie pentru a intra în posesia lui, oferit cu profesionalism, dar și cu zâmbetul pe buze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?