Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Reglementările din domeniul medical: „Făcute de oameni care au un singur neuron, şi ăla călcat de tren“


   Reprezentanții Ministerului Sănătății se joacă de-a șoarecele și pisica cu viețile bolna-vilor. Potrivit unui proiect de modificare a contractului cadru pe 2012, persoanele bolnave cronic, care nu sunt programate, pot obține rețete compensate și gratuite. În schimb, pacienții care suferă de afecțiuni acute nu pot beneficia de același tratament.
   Astfel, potrivit proiectului după epuizarea celor 20 consultații decontate de Casă, medicii de familie vor putea elibera rețete compensate și gratuite doar bolnavilor cronici de pe listele proprii. Medicii de familie consideră că acesta este un lucru bun. „Este bine că, acum, un bolnav cronic, chiar dacă nu este programat, își poate primi rețeta compensată sau gratuită. Înainte era aberant, în momentul în care un pacient care era asigurat și avea ghinionul să fie al 21-lea pacient din ziua respectivă, normele Contractului Cadru îi încălcau drepturile lui de asigurat, el nu putea primi niciun formular tip CNAS. Este jalnic ce se întâmplă cu aceste norme. Ele au fost făcute de niște oameni care au un singur neuron, și ăla călcat de tren”, este de părere medicul de familie Nicoleta Lambrino.
   Medicii de familie nu au cuvinte de laudă însă în ceea ce privește cel de-al 21-lea pacient, care suferă de afecțiuni acute. Acesta nu primește nici în ruptul capului rețetă. „Bine, am înțeles, pacientul cronic poate beneficia de rețete compensate, dar ce fac eu, ca medic de familie, în momentul în care cel de-al 21-lea pacient este acut? El are nevoie acum de rețetă medicală, nu poate aștepta încă 24 ore, ca să îl programez. Poate acest pacient nu a venit un an de zile la medic, pentru că a fost sănătos, iar când vine, are ghinionul să fie cel de-al 21-lea pacient și nu mai beneficiază de ceea ce i se cuvine ca asigurat. Ca medic, voi fi nevoit să îl trimit către UPU. Aceste norme sunt incorecte pentru pacienți. Eu, ca medic, nu am pretenția să fiu plătit pentru cea de-a 21-a consultație, dar vreau ca pacientul meu să își primească drepturile!”, susține un alt medic de familie din Focșani.
   Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, „bolnavii cronici vor beneficia de rețete compensate în cabinetele medicilor de familie, chiar dacă solicită documentele medicale în afara orelor de programare. În acest sens, Ordinul privind modificarea și completarea Ordinului ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011 – 2012 se află în dezbatere publică, pe pagina de web www.cnas.ro. Măsura va fi aplicată după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?