Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Abuzul de zahăr este la fel de dăunător pentru sănătate ca şi alcoolul


   Profesorul Didier Raoult, specialist în boli infecțioase tropicale emergente la Facultatea de Medicină din Marsilia, pune în discuție în Le Point consumul exagerat de zahăr și produse zaharoase.
În lume s-a lansat recent o avertizare pentru a încerca reducerea creșterii permanente a consumului de zahăr, care are efecte nefaste asupra sănătății și duce la mărirea numărului unor boli cronice: diabet, obezitate, boli cardiovasculare și cancere. Multe efecte ale zahărului asupra sănătății omului sunt asemănătoare cu cele ale consumului de alcool și în unele țări se pregătesc reglementări comparabile cu cele care privesc alcoolul.
   Europenii nu consumau înainte zahăr industrial, ci glucoza, fructoza și zaharoza proveneau doar din fructe și miere. Dezvoltarea filierei de trestie de zahăr, apoi de sfeclă de zahăr a permis adăugarea de zahăr în alimente începând din secolul al XVII-lea pe Vechiul Continent. S-a adăugat zahăr în numeroase alimente vândute în comerț, deserturi, dar și în băuturi și chiar în produse sărate – ca de exemplu în mazărea la cutie. Ca atare, consumul de zahăr a crescut mult, simultan cu mărirea numărului de calorii consumate, care a dus în multe cazuri la obe-zitate.
   Folosită direct de creier, glucoza dereglează centrul sațietății. De 35 de ani se dezvoltă regimuri sărace în zaharuri, pe care americanii le numesc ‘low carb’, cel puțin la fel de eficiente ca regimurile ‘low cal’ sau hipocalorice, sărace în grăsimi. Se pare deci că incriminarea grăsi-milor ca principale suspecte în obezitate este parțial falsă.
Consumul cronic de alcool și zahăr prezintă multe riscuri comune, arată un studiu publicat recent în revista Science.
   Printre ele se numără hipertensiunea, afecțiunile cardiace, tulburările lipidice, pancreatita, obezitatea și chiar ciroza. În prezent, în Statele Unite, principala cauză a cirozei nu mai este alcoolul, ci obezitatea, datorată îndeosebi zahărului. În lume au început să se ia măsuri împotriva consumului excesiv, cum ar fi în Franța taxarea băuturilor îndulcite.
Aproape că s-a generalizat prezența zahărului în alimentație, consecințele acestuia asupra sănătății fiind deocamdată mai însemnate decât cele ale îndulcitorilor artificiali (despre care se spune că au efecte nocive), care n-au fost demonstrate niciodată.
Lupta împotriva zahărului este fără îndoială următoarea miză în domeniul sănătății publice, se încheie articolul din Le Point.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?