Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Vitaminele uscate


   În Grecia Antică sau în Egipt, alimentele se uscau mai ales la soare. Până nu demult, și la noi la țară se găseau uscătorii în care toamna se așezau merele, perele sau prunele. Datorită procesului de uscare, în alimente se păstrează vitamina C, o serie de vitamine B, provitamina A, precum și o serie de minerale (calciu, magneziu, fier) și oligoelemente (zinc, seleniu).
   Dacă dorim să păstrăm în fructul sau leguma ce urmează a fi uscată cât mai multe vitamine, nu trebuie să le uscați la soare, în cuptor sau în pod. Este mai bine să vă procurați un aparat special de uscat.
Vitaminele sunt sensibile la temperaturi ridicate, la lumină și la oxigenul din aer. Aparatul de uscat închis reglează o temperatură optimă a aerului și alimentele uscate își păstrează aspectul plăcut, culoarea inițială, aroma și elasticitatea. În plus, în timpul uscării nu trebuie să folosim conservanți, pentru că întregul conținut de apă se micșorează treptat, ceea ce nu permite dezvoltarea microorganismelor.
   În timpul uscării, în fructe și legume se concentrează zaharurile naturale, așa că ele sunt mai dulci și au un gust mai pronunțat. Alimentele corect uscate conțin cel mult 5% apă iar temperatura în încăperea unde se depozitează produsele uscate ar trebui să fie de până în 15 grade C. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?