Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Oprişan, felicitat pentru intervenţiile din perioada căderilor masive de zăpadă


   Mai mulți primari din Vrancea i-au transmis președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, scrisori de mulțumire pentru sprijinul acordat în perioada în care județul s-a confruntat cu căderi istorice de zăpadă și viscole extrem de puternice. Scrisoare de mulțumire a primit și din partea primarului din comuna buzoiană Valea Salciei, unde Oprișan a trimis 8 utilaje pentru a deszăpezi drumul de acces către această localitate care era izolată de 15 zile.

   Mai mulți primari  i-au transmis președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, scrisori de mulțumire pentru sprijinul acordat în perioada  în care județul Vrancea s-a confruntat cu căderi istorice de zăpadă și viscole extrem de puternice. Printre edili se numără cel din Bălești. „Stimate domnule președinte. Pentru sprijinul și gestionarea situației din județul Vrancea și în special la nivelul comunei Bălești, în numele locuitorilor comunei Bălești cât și în numele meu personal, vă mulțumesc pentru sprijinul acordat. În acele momente ați fost alături de locuitorii comunei Bălești. Încă de la începutul perioadei, speranțele cetățenilor s-au îndreptat către dumnea-voastră, ceea ce a determinat și gestionarea situației fără a întâmpina probleme majore”, se arată în scrisoarea semnată de primarul Stancu Bălescu.
   Scrisoare de mulțumire a trimis și primarul din comuna buzoiană Valea Salciei, unde Marian Oprișan a trimis 8 utilaje pentru a deszăpezi drumul de acces către această localitate, care era izolată de 15 zile. „Consiliul Local al comunei Valea Salciei, județul Buzău, ține să vă mulțumească în mod deosebit pentru acțiunea umanitară pe care ați întreprins-o la rugămintea noastră și anume la deszăpezirea DJ 220, tronson de drum pe care autoritățile județene Buzău nu au reușit să îl deszăpezească, izolând o comunitate mai bine de 15 zile. Urmare a gestului făcut de Consiliul Județean Vrancea, respectiv de domnul președinte Marian Oprișan, localitatea noastră a refăcut legătura cu lumea exterioară, iar locuitorii comunei se pot aproviziona cu alimente și pot ajunge la actul medical”, se arată în adresa de mulțumire semnată de primarul comunei buzoiene Valea Salciei, Marian Mușat.

Vremea rea și pedeliștii au paralizat județul

   Vă reamintim că în perioada 25 ianuarie-14 februarie, a avut loc în Vrancea o desfășurare fără precedent a unor fenomene meteorologice precum ninsori, viscol, ger. Mai grav însă, a fost alt cod portoca-liu: cel PDL-ist. Căci efectele ninsorilor abundente, viscolului puternic, gerului cumplit au fost dublate, triplate, de efectele incompetenței și nepăsării guvernanților portocalii.
   În timp ce vrâncenii erau blocați în zăpadă, pedeliștii schimbau guvernul, ca să-și cosmetizeze imaginea, în timp ce zeci de români mureau înghețați în mașini și în case, pedeliștii îi numeau bețivi, în timp ce vrâncenii rămâneau fără mâncare, medicamente, energie electrică, pedeliștii spuneau că nu e situație de urgență, ce să mai vorbim de declararea stării de alertă, cerută de Marian Oprișan încă din data de 6 februarie. Starea de alertă a fost aprobată de ministrul Administrației și Internelor, Gabriel Berca abia pe 12 februarie, dar numai pentru perioada Codului Portocaliu, așa cum a cerut prefectul. Ori, starea de alertă trebuia menținută până la înlăturarea efectelor calamităților naturale, așa cum a cerut președintele Consiliului Județean.
  Oficial, în județul Vrancea au fost înregistrate căderi istorice de zăpadă, cu straturi medii de 80 de centimetri în municipiul Focșani și de 116 centimetri în comuna Vintileasca. Neoficial, stratul de zăpadă a fost mult mai mare. Oamenii au rămas izolați, înfometați, cu morții pe masă pentru că nu îi puteau îngropa sau chiar și-au pierdut viața pentru că nu au avut acces la servicii medicale ori nu au avut medicamente pentru a-și trata bolile de care sufereau. În toată această perioadă, pedeliștii aflați în funcții guvernamentale și reprezentanți în instituții deconcentrate s-au opus planurilor de salvare, de deszăpezire și nu au alocat fondurile necesare pentru readucerea vieții vrâncenilor la normalitate.

Guvernul dă cât vrea, nu cât e nevoie

   Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, în ședințele din 9 și 14 februarie 2012, a aprobat inițierea a două proiecte de hotărâri de Guvern. Prin acestea, județului Vrancea urmau să-i fie alocate toate sumele necesare înlăturării efectelor fenomenelor meteorologice periculoase de ninsori abundente și viscol ce s-au manifestat în luna februarie. Din păcate, în ședința de Guvern din 21 februarie 2012, județului Vrancea i-a fost alocată doar suma de 2,36 milioane lei din Fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului din bugetul pe anul 2012. „Față de această situație inacceptabilă, solicit Guvernului României să aprobe și sumele solicitate prin cel de-al doilea proiect de hotărâre de Guvern, în valoare de 12.800 mii lei pentru cele 2 municipii, 3 orașe și 68 de comune. Fac precizarea că aceste sume sunt absolut necesare autorităților administrației publice locale, care trebuie să plătească serviciile pentru îndepărtarea zăpezilor istorice de 5-6 metri de pe drumurile municipiilor, orașelor și comunelor”, a arătat Marian Oprișan, într-un comunicat de presă. Executivul are însă alte priorități.

Bani pentru primăriile puterii

   Președintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta și vicepreșe-dintele PSD, Marian Oprișan, au demascat planurile puterii de a plăti campania electorală a partidelor din arcul guvernamental cu bani publici. Prezenți, săptămâna aceasta, la întâlnirea Asociației Comunelor din România, liderii social-democrați au explicat mecanismul pus la cale de Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu. Astfel, Victor Ponta le-a spus primarilor de comune că „în acest moment” se pregătesc bani pentru parlamentarii puterii „din fondul de rezervă al premierului în loc să fie ajutate localitățile care au avut de suferit din cauza ninsorilor”. Ponta i-a solicitat premierului Ungureanu să nu folosească banii din fondul de rezervă pentru a-i da înaintea campaniei electorale în colegiile parlamentarilor puterii.
   La rândul său, vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, a spus că parlamentarii din arcul guvernamental urmează să primească banii pentru amendamentele depuse în luna decembrie la votarea bugetului de stat.

16 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?