Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Lasă natura să-ți călăuzească viața


  A lăsa natura să ne călăuzească viața, constituie cea mai sănătoasă opțiune dintre cele care ne-au fost oferite. Deși industrializarea a creat dezechilibre mari în natură și produsele toxice continuă încă să distrugă mediul înconjurător, oamenii au început să fie conștienți de greșelile lor și încearcă, în mod activ, să îndrepte aceste erori. În orice caz, dacă noi suntem conștienți și activi la nivelul nostru (aderând la programul de reciclare, realizându-ne propriul nostru compost etc.), lucrul cel mai bun pe care îl putem face este să ne ferim de atacurile toxice. Cu cât mai mult vom face acest lucru, cu atât vom avea mai multe șanse de a rămâne sănătoși.
 
   Una dintre modalitățile de limitare a atacurilor toxice este aceea de a acorda  un loc privilegiat, în ceea ce privește alimentația, produselor certificate drept ”biologice”. Acestea sunt lipsite de orice urmă de pesticide, de insecticide și de alte substanțe dăunătoare. Este vorba de o alegere prin excelență sănătoasă.
   Un studiu recent a relevat faptul că produsele nebiologice, folosite la cultivarea fructelor și legumelor, pot fi extrem de periculoase, în special pentru sănătatea copiilor. De aceea, se recomandă spălarea cu grijă a acestor produse cu apă cu săpun, timp de câteva minute, înainte de a le  mânca. Dar, cum să nu credem, în fața unui astfel de avertisment, că resturile acestor produse periculoase nu vor pătrunde, totuși, în fructele și legumele pe care la urmă le mâncăm?
 
Nu suntem oare obligați să ne punem serioase întrebări în legătură cu alegerile noastre?

   Bineînțeles, cei care au șansa de a poseda o bucățică de pământ au avantajul de a-și cultiva propriile fructe și legume; nu există un mijloc mai bun  de a ști cu adevărat ce consumi! Anumite municipalități oferă cetățenilor lor spații comunitare pentru a le permite să se dedice acestei activități sănătoase prin excelență. A-ți cultiva propria gradină de legume îți permite să îți faci rezerve și pentru iarnă, dându-ți astfel posibilitatea să continui să mănânci sănătos și ”biologic” pe toată durata anului, și aceasta cu cheltuieli mult mai reduse.
   În plus, întreținerea propriei grădini îți permite să profiți de aerul curat făcând și exerciții fizice. Pe scurt, toate aceste motive sunt bune pentru a începe o astfel de activitate!

Distracții în mijlocul naturii

   De ce să te închizi într-un local fără suflet pentru a te preface că vâslești sau urci pe munte, când poți să le faci în natură, într-un mod mult mai plăcut? O dată cu apariția școlilor de sport, multe persoane fac această alegere, privându-se nu numai de plăcerile oferite de natură, ci și de influența ei binefăcătoare asupra sănătății.
   În plus, ne putem bucura de spectacolul naturii fără oprire, pe lângă faptul că profităm pe planul sănătății mentale. O plimbare în pădure îți permite să îți regăsești rădăcinile profunde, iar urcatul pe munte îți dă un sentiment de satisfacție pe care nici o mașină nu ți-l va oferi vreodată. Motivele sunt, deci, numeroase pentru a alege natura ca loc al distracțiilor noastre din timpul liber.
Deseori, chiar orașele și gradul lor înalt de poluare sunt cele care ne irită, la propriu și la figurat, și care ne determină să evităm să ieșim din casă. Gest motivat! Când văd oameni care își croiesc drum printre mașini pentru a face jogging, mă întreb dacă, până la urmă, au de pierdut sau au de câștigat de pe urmă cursei lor!
   Din fericire, există întotdeauna, chiar și în cele mai mari orașe, parcuri pline de copaci și, implicit, de oxigen; aceste oaze de liniște și de aer curat ar trebui să le frecventăm în mod obișnuit pentru a ne liniști după o zi obositoare de muncă, sau pentru a lua masa la prânz, sau doar pentru a ne bucura din plin de frumusețea și prospețimea naturii.
 
Totul redevine brusc senin când intră în contact cu natura

   Nu departe de orașe ne așteaptă lacuri, poduri, munți; kilometri de poteci, unde păsări, animale, flori și ciupercuțe ne fac să trăim momente extraordinare pentru sănătatea noastră. Să ieșim, așadar, din oraș și să mergem să ne regăsim rădăcinile profunde la țară!

Soarele, dușmanul pielii

   Deși este ceva natural, soarele a devenit, mai ales de câțiva ani, un inamic important al sănătății. Mai exact este vorba de stratul de ozon care ne apără și care a fost pur și simplu găurit de poluare. În prezent, expunerea la soare, chiar de scurtă durată, poate produce insolații care sunt capcane ale cancerului. Bineînțeles, asta nu înseamnă că nu trebuie să mai profităm de mediul exterior, ci doar să ne protejăm în mod corespunzător. Sfatul este valabil atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Dermatologii și oncologii repetă neîncetat, an după an, același mesaj, dar o bună parte a populației continuă să-și astupe urechile. Consecința: numărul cazurilor de cancer de piele continuă să crească.
Dacă vă interesează sănătatea dumneavoastră și cea a apropiaților dumneavoastră, luați-vă următoarele măsuri de protecție: purtați o pălărie, profitați cât de mult posibil de umbră, evitați expunerea prelungită la soare, mai ales între orele 11.00 și 15.00 și, dincolo de toate, ”cremuiți-vă”! Se recomandă cremele cu factor de protecție de minim 15; în plus, pentru a profita din plin de protecția pe care acestea o oferă, este de preferat să le aplicați cu cel puțin o jumătate de oră înainte de expunerea la soare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?