Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Liceenii vor uniforme şcolare


   Când tocmai elevii începuseră să prindă drag de uniformele  școlare, senatorii din Comisia de Învățământ au decis să dea raport negativ propunerii legislative privind introducerea ținutei școlare obligatorii în învățământul general, liceal și profesional de stat și particular. Elevii focșăneni se arată dezamăgiți de decizie, având în vedere că nu toți colegii lor pot veni la ore în ținute la modă. „Inițial am avut un sentiment de respingere când auzeam de uniformă, deoarece cui nu îi place să se mândrească cu ce haine are? Dar consider că este eficientă și uniforma. Este un dezavantaj pentru cei care nu au posibilitatea să se schimbe în fiecare zi, să își etaleze hainele. Dar prin introducerea uniformei ar fi un avantaj pentru ei”, a spus Elena Claudia Ponea, elevă în clasa a XI-a A la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani.
   Colega sa, Nicoleta Narcisa Åžeitan, din clasa a XI-a C, este de părere că uniforma ar trebui acceptată de toți, cu condiția ca modelul să fie ales, totuși, de elevi. „Uniforma pare a fi o idee bună, dar să fie acceptată de toți elevii și să nu o vadă ca ceva ieșit din comun. Å¢inuta trebuie să fie decentă și să fie aleasă chiar de copii. Åžcoala înseamnă impunerea unor reguli pe care elevii să le respecte, chiar și la îmbrăcăminte”, a spus aceasta.
   Profesorii susțin că au discutat cu părinții și s-a ajuns la concluzia că uniforma este o alegere  bună, prin urmare și eu sunt dezamăgiți de avizul negativ dat de senatori. „Eu sunt pentru uniforme. Am avut discuții cu elevii și împreună am ajuns la concluzia că ar fi mai bună uniforma. Le-am explicat că a purta uniformă nu înseamnă că li se  fură personalitatea. Am ajuns la concluzia, împreună cu ei, că uniforma reprezintă respect, atitudine. Le-am demonstrat că și din punct de vedere economic, e mai bine, pentru părinți, să aibă uniformă elevii, decât să vină să își etaleze ținute de la nu știu ce firmă. Urmează ca la comitetul de părinți să discutăm și să luăm o decizie”, a declarat Mihail Fîsan, profesor la Colegiul Tehnic ,,Edmond Nicolau”.

Uniforme moderne, cu accesorii

   Mulți dintre liceeni sunt de părere că uniformele sunt la modă, mai ales că pot fi combinate cu diferite accesorii. Elevii Colegiului Național „Al. I. Cuza” consideră că pot fi avantajați și de uniforme, nu doar de hainele de firmă. Ei poartă deja uniforme, de la începutul anului școlar, iar acum se simt mai respectați de cei din jur. „La început am fost puțin reticentă, dar a ajuns să îmi placă. Mi-a dat un sentiment de mândrie, de apartenență la acest liceu important. Ar fi mai bine dacă toți elevii, de la toate liceele, ar avea uniforme”, a spus Andreea Modreanu, elevă în clasa a IX-a.
Miruna Oprea, de la Colegiul Național „Al. I. Cuza”, nu este de acord cu uniformele. „Nu cred că ar trebui să fie obligatorie purtarea uniformei. Ar trebui să le aibă doar cei care vor, dar mă bucur că noi le avem, pentru că, după părerea mea, suntem mai uniți și îmi place că ne diferențiem pe stradă”, a spus aceasta. „Eu personal mă mândresc că am uniformă, că sunt elevă la Colegiul Cuza. Port zilnic cu plăcere uniforma și nu mă obligă nimeni să o îmbrac. Îmi dă libertatea de a asorta piesele vestimentare”, a spus și Ioana Bârgu, elevă în clasa a V-a. „Uniforma este comodă și mă identifică față de alți elevi de la alte școli”, a afirmat și Teodor Alexandru Bentz, din aceeași clasă.

Uniforma nu trebuie asociată comunismului

   Profesorii spun că în special părinții sunt reticenți în ceea ce privește introdu-cerea uniformei, pentru că ei au fost obligați să o poarte în perioada comunismului. „Pentru elevii noștri, uniformele au avut un impact pozitiv. Uniformele au fost alese de părinți prin comisia părinților. Copiii și-au ales aceste piese vestimentare. Referitor la cei care nu sunt de acord, care identifică uniforma cu epoca dinainte de 1989, nu este vorba de așa ceva”, este de părere Luminița Åžerban, profesoară de istorie la Colegiul Național „Al. I. Cuza”. „După mine, uniforma diferențiază, dar și unește. Vorbind din postura de părinte, nu prea am fost de acord când al meu băiat era în liceu și s-a dorit să fie purtată uniforma, dar m-am supus majorității, iar când a terminat clasa a XII-a eram cu totul de acord”, a precizat Maria Pleș, profesor de chimie la Colegiul Național „Al. I. Cuza”.
Liderii liceenilor, din cadrul Consiliului Județean al Elevilor, preferă să rămână imparțiali. „Am auzit păreri pro și contra, de aceea nu îmi pot da cu părerea. Depinde de fiecare instituție în parte”, a declarat Alexandra Voicu, președintele Consiliului Județean al Elevilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?