Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Bolnavii şi copiii nu trebuie să ţină post!


   Postul Paștelui este cel mai lung și mai rigid de peste an. Pe toată durata postului, este interzis consumul de produse de origine animală. Nici pește nu se consumă, cu două excepții, când este dezlegare.
   Medicii nutriționiști avertizează persoanele care suferă de afecțiuni cronice să nu țină post, deoarece acesta le poate agrava starea de sănătate. „În primul rând, persoanelor care au afec-țiuni digestive, cardiovasculare, diabet zaharat, nu le este recomandat postul, deoarece aceste persoane au un regim bine stabilit de către medicul curant, care trebuie respectat cu strictețe. Sunt afecțiuni în care respectarea regimului alimentar contează mai mult de 50% din terapie, iar postul poate agrava starea de sănătate. În momentul în care o persoană ține post, organismul este privat de foarte multe componente, tocmai din acest motiv nu le recomand persoanelor cu boli cronice să țină post. Cei care totuși doresc să țină, o fac pe propria răspundere”, ne-a spus medicul nutriționist Gheorghe Cocioabă.
   Persoanele care știu că nu au probleme de sănătate pot ține post, dar cu măsură. Medicul Cocioabă a menționat că, în această perioadă, organismul este privat de proteinele animale, care au un rol important pentru organism. Tocmai din acest motiv, proteinele vegetale sunt indicate în post. Cele mai bune proteine vegetale se găsesc în ciuperci și soia. „Carnea poate fi înlocuită cu soia și cu ciuperci. Nevoia de glucide o luăm din pâine. Din păcate, lactatele nu pot fi înlocuite. Celor care doresc să țină post, le recomand ca doar miercurea și vinerea să nu mănânce proteine și lactate, în celelalte zile din săptămână ar fi indicat să consume ouă, brânză și lapte”, a mai spus medicul Cocioabă. Foarte importante în post sunt legumele, așa că se recomandă consumul cât mai mare de legume și fructe proaspete. Medicii spun că cele mai importante legume care pot fi consumate sunt ridichile, sfecla, ștevia, spanacul, loboda, precum și ceapa verde, salata și tot ceea ce se găsește în această perioadă de început de primăvară.
   Medicul Gheorghe Cocioabă atrage atenția că postul nu este indicat co-piilor cu vârste sub 16 ani, deoarece organismul acestora poate suferi dezechilibre nutriționale.

17 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?