Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Acoperişul şcolii, prăbuşit din cauza zăpezii


   O parte din acoperișul Åžcolii din Urechești s-a prăbușit sub stratul gros de zăpadă. Autoritățile locale sunt disperate și nu știu cum să rezolve problema, pentru a nu se produce o tragedie când elevii vor reveni la cursuri. Clădirea școlii a fost construită în 1900, un corp, și în 1957, celălalt.

   Stratul gros de zăpadă a făcut ca o parte din acoperișul Åžcolii din Urechești să se prăbușească. Pereții școlii sunt îmbibați de igrasie și există riscul prăbușirii întregii clădiri. Primarul Vasile Danțiș, conștient  de gravitatea situației, a solicitat sprijinul angajaților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) pentru consolidarea acoperișului. „Cine se urcă acolo să dea zăpada, pentru că totul este șubred? Iar cei de la ISU nu ne-au dat asigurări că vor veni. Vom aduce căpriori să ridicăm acoperișul și apoi acoperim cu folie de plastic. Am trimis la Minister despre situația școlii, că este foarte veche, dar au spus că nu este treaba lor. Până una alta, vom dezafecta clasa asta, iar elevii vor învăța în altă clasă. Mâine (azi – n.r.), vom veni cu specialiști să vedem exact unde este problema”, a declarat Vasile Danțiș.
   Cum meteorologii au anunțat un nou cod portocaliu de ninsoare și viscol, situația s-ar putea înrăutăți și mai mult. „Se poate să cedeze acoperișul și în altă parte. Oricum nu este prima dată când avem probleme, ele au mai fost, dar nu atât de grave. Solicitări au fost făcute mereu pentru a intra școala în reabi-litare, dar degeaba”, a declarat și viceprimarul Leica Nicușor Lupu.  Anul trecut, în aceeași școală, tavanul unei clase a căzut.

Profesorilor le este teamă 

   Cadrele didactice și directorul școlii urmează să decidă unde vor învăța elevii, atunci când vor reveni la cursuri. „Deocamdată noi, profesorii, vom veni la școală și vom vedea la fața locului. Se cunoaște problema de ani de zile, dar nimeni nu crede care este situația la noi în școală. Riscuri au fost și sunt”, a declarat Silvia Perișan, directorul.
   Îngrijitorul școlii, care a și sesizat problema, a precizat că s-a speriat când a văzut acoperișul dărâmat. „Dimineață (ieri- n.r.), am găsit așa când am vrut să fac focul și am verificat hoarna. Este periculos, mai ales pentru clasa asta, și ne temem să nu se producă efectul de domino”, a declarat îngrijitorul Simion Maftei. 

Părinții nu vor să-și mai lase copiii la școală

   Åži părinților le este teamă pentru viața copiilor lor. „Am trei copii care merg la această școală. Îmi este teamă să îi mai las să meargă la școală. Cum să îi trimit la cursuri când nu au siguranță acolo? I-aș da la școală la Focșani, dar este greu cu naveta”, a spus Mirela Dorobanțu.
   Părinții știu că imobilul în care funcționează școala este vechi și că cei de la Ministerul Educației nu au dat bani pentru reabilitare. „S-a tot adus la cunoștință situația școlii din localitate, dar nu s-a luat nicio măsură. Nu mai vrem să lăsăm copiii la școală, ne este teamă pentru că nu sunt în siguranță. Am trei copii, dar până nu se va rezolva situația, nu îi mai las la școală. Anul trecut, unul din ei a tras o sperietură când o parte din tavan a căzut”, a spus și Paul Costea.
   Åži elevii sunt hotărâți să nu mai meargă la școală, în semn de protest. „Îmi este teamă și nu mă voi duce la școală. A mai fost și anul trecut o problemă de genul ăsta, când a căzut tavanul, dar acum este mai periculos. Să se repare și să fim în siguranță, asta vrem”, a spus elevul Valentin Costea.

Inspectoratul Åžcolar doar constată

   Situația Åžcolii din Urechești este cunoscută la nivelul Inspectoratului Åžcolar. Deși problema este gravă, având în vedere vechimea construcției, șefii învățământului spun că elevii vor trebui să învețe, în continuare, în clădire.
   Inspectorul școlar general Iordache Bostan a spus că va merge la Urechești, pentru a evalua situația.  „Mi-a fost raportat că o parte din acoperișul Åžcolii din Urechești a cedat din cauza greutății zăpezii. Când vor începe cursurile, se vor evita acele clase unde acoperișul a cedat. Mă voi duce personal acolo să văd care este situația”, a spus Bostan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?