Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Două femei şi o fetiţă complet izolate în câmp, între nămeţi


Maria Bucur, de 67 de ani, cardiacă, fiica ei Anca, de 40 de ani, și nepoata Mălina, de 14 ani, sunt de o săptămână prinse între nămeții de câțiva metri. Ele locuiesc într-o fermă si-tuată între comunele Cârligele și Golești, în punctul numit Casa de apă. Primarul comunei Cârligele, Åžtefan Moscu, spune că efectiv nu poate ajunge la ele. Edilul a explicat că în satele din comună, zăpada este până la firele de electricitate, iar 400 de familii se chinuie să supraviețuiască fără medicamente, pâine, alimente, ba în unele situații, chiar și fără apă. 

Un mail disperat tri-mis redacției noastre a semnalat faptul că de o săptămână, două femei și o fetiță sunt izolate între nămeți, într-o fermă situată între Golești și Cârligele. „Mama mea, în vârstă de 67 de ani, sora mea și nepoata de 14 ani sunt izolate de sâmbăta trecută într-o casă situată între comunele Golești și Cârligele, în locul cunoscut sub numele de «Casa de apă». Nu se pot aproviziona. Cea mai apropiată comună (Cârligele) este la 4 km, iar comuna Golești se află la 5 km. Nu se poate merge pe jos, întrucât zăpada depășește 2 metri. Am înțeles că în Cârligele s-ar fi deszăpezit drumul de acces ocolitor prin Cotești. Sora mea a sunat la 112 și i s-a spus că nu pot face nimic, textual răspunsul fiind «Dvs. nu vedeți ce-i afară?». Vă rugăm, ajutați-ne cumva, mai ales că de duminică se anunță din nou ninsori!”, a scris Valentin Bucur, din Craiova, îngrijorat pe bună dreptate de soarta fa-miliei lui.
Contactat de reporterii noștri, primarul comunei Cîrligele, Åžtefan Moscu, a declarat că este la rândul său îngrijorat de soarta celor două femei și a fetiței care au rămas complet izolate, dar că deși a depus eforturi, pur și simplu nu a putut să ajungă la ele, pe drumul județean 205C fiind nămeți și de patru metri. „Pur și simplu nu putem ajunge la ele, pe acest drum nu s-a intervenit de sâmbăta trecută, deși am semnalat această necesitate, și zăpada cred că are patru metri. La această familie efectiv nu se poate ajunge nici dinspre Cârligele, nici dinspre Golești! E criminal ce este acolo! Trebuie neapărat intrat cu o freză care să spargă zăpada, dinspre Golești, altfel nu se poate. Vă dați seama, sunt trei femei absolut izolate acolo de atâta timp!”, a declarat primarul Moscu.
El a explicat că fami-lia Bucur locuiește la acea fermă încă din anii ’60, că este o familie de oameni gospodari și că niciodată până acum nu     s-au mai confruntat cu o astfel de situație disperată, chiar dacă ferma este destul de departe de alte locuințe.

„Dacă ninge iar nu știu ce vom face!”

Contactată telefonic, Anca Bucur a povestit, plângând, că deși încă mai  au câteva provizii și din acest punct de vedere ar mai putea rezista câteva zile, situația lor este înspăimântătoare. „De o săptămână stăm aici fără să știm dacă mai vine sau nu cineva la noi, fără să putem ieși. Avem noroc că încă mai avem curent electric și apă, dar nu știu ce o să ne facem dacă situația mai ține așa. Mama este cardiacă, rămâne fără medicamente, mai e fetița mea de 14 ani… Mai la vale de aici e o fermă de vaci, nu    i-am mai văzut nici pe băieții de acolo. Zăpada e cât gardul, ne-am chinuit să ne facem drum până la lemne, dar dacă ninge iar, nu știu ce vom face!”, a spus Anca Bucur, neputând înțelege de ce nimeni nu a intervenit până acum să deszăpezească drumul care să le reconecteze cu lumea.
Crucea Roșie Vrancea și-a arătat tot interesul de a ajuta cele trei suflete izolate în punctul Casa de apă. „Noi suntem pregătiți să intervenim cu voluntarii noștri, să le ducem alimentele și medicamentele de care au nevoie, dar fără un utilaj care să spargă zăpada acolo, este foarte greu. Dacă situația o va impune, vom încerca să ajungem chiar și pe jos, pentru că, chiar dacă mai au o brumă de provizii, femeia în vârstă de 67 de ani este cardiacă și are nevoie vitală de medicamente”, a declarat Ro-dica Davidean, directorul Fi-lialei de Cruce Roșie Vrancea.

„Avem zăpezi și de cinci metri!”

Åžtefan Moscu, primarul comunei Cârligele, a semnalat faptul că în satele din comună, zăpada este până la firele de înaltă tensiune! „Aproximativ 200 de familii din Dălhăuți și tot atâtea din Blidari sunt izolate! Nu mai au pâine, nu mai au apă, sunt oameni disperați, care nu mai au medicamente și care nu mai pot ajunge la lemne. Le mor animalele în grajduri! Vola cu care s-a încercat deszăpezirea pe drumul județean 205B s-a stricat. Si-tuația este foarte gravă!”, a subliniat primarul Moscu. 

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?