Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Sute de copii în pericol, din cauza unei “scăpări” legislative


   Zeci de copii cu dizabilități ar putea rămâne fără drepturile prevăzute de lege ca urmare a încadrării într-un grad de handicap, și pentru alte zeci de copii nu s-ar mai putea institui măsurile de protecție de care au nevoie, ca urmare a faptului că Ministerul Muncii a uitat total să mai prevadă plata cuvenită membrilor Comisiei pentru Protecția Copiilor. Practic, la nivelul județului nostru, membrii acestei Comisii fac, de la începutul acestui an, voluntariat, ei neavând nicio obligație prevăzută în contractele de muncă sau fișa postului, pentru prestarea acestei activități. „Membrii Comisiei din Vrancea au hotărât să vină în continuare, considerând această activitate o problemă de onoare, copiii neavând nicio vină pentru incompetența celor care fac legile”, a declarat Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea. Anual, în județul nostru este vorba de sute de copii care, pentru a beneficia de drepturile care li se cuvin, au nevoie de hotărârile acestei Comisii.

   Membrii Comisiei pentru Protecția Copilului (CPC) Vrancea, la fel ca toți ceilalți membri ai comisiilor similare din țară, ar putea fi puși să returneze sumele încasate în 2011 pentru prestația lor în această calitate, din simplul fapt că în momentul când a comis Legea cadru a salarizării, legiuitorul a „uitat” de articolul care prevedea plata acestora. Asta, pe lângă faptul că în momentul de față își continuă activitatea ca membrii în CPC, în regim de voluntariat. „Am sistat plata membrilor comisiei începând cu anul acesta, după ce am primit o adresă de la Ministerul Muncii care semnala faptul că aceste comisii nu mai sunt remunerate ca urmare a unui vid legislativ. Legea salarizării unitare pur și simplu nu face nicio referire la plata acestor indemnizații. Pe de altă parte, OUG nr.35 din 2009, care este încă în vigoare, precizează că se poate face plata indemnizației în procent de 1% din indemnizația președintelui Consiliului Județean pe ședință, ceea ce a reprezentat pentru membrii comisiei 39 lei pe ședință, înainte de asta fiind de 4%. În discuțiile purtate la Minister a reieșit că e vorba de un vid legislativ creat printr-o…eroare și se va încerca rezolvarea. Până atunci, membrii Comisiei din Vrancea nu mai sunt plătiți deloc, practic fac muncă voluntară”, a declarat Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea și vicepreședintele CPC din județul nostru.
   Din Comisia de la nivelul Vrancei fac parte câte un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică, Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Åžcolar Județean, unul din partea unei Organizații Nonguvernamentale precum și un jurist din cadrul DGASPC care asigură secretariatul. Președintele CPC este secretarul județului iar vicepreședinte, directorul general al DGASPC. Comisia se întrunește de patru ori pe lună sau ori de câte ori situația o impune.

Nefuncționarea Comisiei conduce la neacordarea drepturilor copiilor

   Potrivit celor declarate de Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea, pe parcursul unei ședințe, CPC Vrancea face, în medie, între 30 și 50 de încadrări în grad de handicap a copiilor care necesită acest lucru. Pe lângă asta, Comisia se ocupă și cu acordarea și sistarea de servicii specializate precum și de admiterea sau scoaterea din structurile DGASPC copiilor la care situația impune acest lucru, și care conform legii, se face prin CPC (aproximativ 20 de cazuri pe ședință). Nefuncționarea Comisiei ar duce la încălcarea flagrantă a drepturilor tuturor acestor copii (și este vorba de sute de copii anual) ba mai mult, le-ar pune în pericol existența. „Nefuncționarea Comisiei ar conduce la imposibilitatea încadrării în grad de handicap a copiilor și la situația ca aceștia să nu-și mai poată primi drepturile conferite de lege, respectiv alocația dublă, asistent personal, orientare școlară, plan de recuperare și reabilitare și așa mai departe.  Tot Comisia hotărăște măsurile de protecție specială a minorilor și reevaluează periodic hotărârile privind măsurile de protecție. Membrii CPC au ca atribuții revocarea sau înlocuirea măsurii stabilite în cazul unui copil, dacă împrejurările care au determinat stabilirea acesteia s-au modificat, informarea părinților cu privire la consecințele plasamentului și stabilirea cuantumului contribuției lunare a părinților la întreținerea copilului pentru care s-a decis plasamentul, soluționarea cererilor privind eliberarea atestatului de asistent maternal profesionist și în anumite cazuri, a plângerilor făcute de copii”, a detaliat Daniela Nicolaș, explicând că membrii Comisiei discută cu copiii, îi informează și consiliază pe aceștia și familiilor lor, se analizează cazul cu asistentul social responsabil de caz. 
   Directorul DGASPC a subliniat că în Comisie, reprezentanții DGASPC prezintă dosarele cu propuneri de măsuri de protecție specială, acestea trebuind evaluate o dată la trei luni, plus dosarele de evaluare complexă cu privire la încadrarea în grad de handicap. „Pur și simplu nefuncționarea CPC duce la privarea copiilor de drepturile lor. Drept urmare, chiar dacă la noi, în Vrancea, s-a sistat plata membrilor Comisiei până la noi reglementări, ei au hotărât să se întrunească în continuare considerând această activitate o problemă de onoare, copiii neavând nicio vină pentru incompetența celor care fac legile”, a declarat Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea.

„Nu rămâne decât să plătim noi pentru onoarea că suntem membrii comisiei”

   Președintele Asociației directorilor de DGASPC, Sorin Chirilă, consideră, potrivit Mediafax, că situația la care s-a ajuns „este realmente o sfidare” și nu exclude ca membrii unor comisii să refuze să mai desfășoare astfel de activități. „Din ceea ce mi-au spus colegi din țară, există riscul ca aceste comisii să nu mai funcționeze. Adică nu ne mai rămâne decât să plătim noi pentru onoarea că suntem membrii comisiei. Prima oară s-a spus că se dă patru la sută din indemnizația președintelui. Ok, suma rezonabilă. După aceea s-a spus că se dă doar unu la sută iar acum nu se mai dă deloc. Iar noi am solicitat Ministerului să clarifice situația iar dânșii, în loc să clarifice situația, au clarificat ce spune legea. Dar aia știam și noi, că și noi știm să citim un articol de lege și putem să interpretăm. Pe noi ne interesa ca ministerul să clarifice situația care pentru noi este realmente nedreaptă”, a declarat Sorin Chirilă, potrivit Mediafax.
   De menționat că această Comisie pentru Protecția Copilului este organul de specialitate al Consiliului Județean, cu activitate decizională în materia protecției și promovării drepturilor copilului. În situația în care aceasta nu mai funcționează, copiii pentru care s-a instituit o măsură specială nu ar mai fi monitorizați iar cei cu dizabilități nu și-ar mai primi drepturile. Potrivit Mediafax, MMFPS a precizat că, dintr-o omisiune, prin Legea cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice au fost abrogate o serie de acte normative, inclusiv prevederile articolului nr. 42 din Ordonanța nr. 6/2007 privind unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale și a altor drepturi ale funcționarilor publici până la intrarea în vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare și alte drepturi ale funcționarilor publici, precum și creșterile salariale care se acordă funcționarilor publici în anul 2007, conform căruia „președintele, vicepreședintele și membrii comisiilor pentru protecția copilului, precum și secretarul acestor comisii, constituite potrivit legii, au dreptul la o indemnizație de ședință al cărei cuantum se stabilește prin hotărâre a consiliului județean sau prin hotărâre a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București și nu poate depăși unu la sută din indemnizația președintelui consiliului județean, respectiv a primarului de sector”, semnalează Mediafax.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?