Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Pîinea nu a ajuns la spitale, medicii de familie nu răspund la telefon


   Zeci de ambulanțe au circulat cu greu prin județ pentru a ajunge la persoanele cu probleme de sănătate. Paradoxal, în prima parte a dimineții, ambulanțele au întîmpinat cele mai mari greutăți, în Focșani. În satele de munte s-a intervenit foarte greu cu ajutorul Armatei.Spre după amiază, probleme mai mari le-au avut ambulanțierii în teritoriu, unde mașinile au rămas înzăpezite.

   Cadrele sanitare de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) au muncit zeci de ore la foc continuu, pentru a ajunge la oamenii care aveau nevoie de asistență medicală. Înarmați cu lopeți și îmbrăcați cu haine de iarnă, asistenții și ambulanțierii nu s-au dat într-o parte de la dat cu lopata sau de la străbătut pe jos, sute de metri, pentru a acorda asistență medicală. Paradoxal, în prima parte a zilei, ambulanțele au întîmpinat foarte mari greutăți, în Focșani, unde se circula doar pe arterele principale. „Mergem doar cu utilaje de deszăpezire în față. Acum am vorbit la primărie să le cerem ajutorul pentru a ajunge la urgență. Ce să zic, este jale și facem tot ce putem să ajungem la urgențe”, ne-a declarat medicul Vitalie Bețișor, directorul medical al SAJ.
   În 24 de ore, medicii spun că au fost nevoiți să răspundă la peste o sută de solicitări, din tot județul. O parte dintre cadrele medicale, care ar fi trebuit să facă schimbul de tură colegilor nu au reușit să ajungă la serviciu, pentru că au fost înzăpeziți în localitățile de domiciliu din județ. „Încercăm să adunăm personalul să vedem cine poate ajunge la serviciu, să facem față problemelor”, a adăugat medicul Vitalie Bețișor. În satele de munte, ambulanțele au străbătut prin nămeți, cu ajutorul Armatei.

Medicii de familie s-au dat plecați

   Responsabilii din sistemul sanitar spun că nu s-au putut baza, nici de această dată, pe ajutorul medicilor de familie, chiar dacă aceștia locuiesc în localitățile în care și profesează. „Medicii de familie nu ne răspund la telefon. Noi ar fi trebuit să primim de la ei o situație cu gravidele din fiecare localitate și cu situația problemelor care sunt în localitățile în care profesează, dar cum nu ne răspund la telefon, nu avem ce să facem. Singurii care pot lua măsuri împotriva lor sunt cei de la Casa de Asigurări de Sănătate și de la Colegiul Medicilor”, ne-a declarat medicul Cătălin Graur, directorul Direcției de Sănătate Publică.
   Reprezentanții spitalelor și-au făcut stocurile de medicamente și alimente pentru a vedea dacă pot asigura pacienților strictul necesar

Pîine cu împrumut pentru spitale

   Managerii unităților spitalicești au fost nevoiți să găsească soluții imediate pentru a asigura bolnavilor pîinea. „Am cerut ajutorul unei firme din Focșani, pentru că cei de la care ne aprovizionăm în mod normal nu au reușit să ajungă la noi. În rest, medicamente avem, majoritatea personalului medical a ajuns la serviciu, cu mici excepții. Noi ne confruntăm cu deszăpezirea în curtea spitalului, dar am apelat la alte instituții care au utilaje și noi le-am alimentat cu combustibil și se face pîrtie pentru a se transporta mîncarea și la secțiile exterioare ale spitalului”, ne-a declarat doctorul Nicolae Moise, directorul Spitalului Județean Focșani.
   Tot la Spitalul Județean au fost cazați peste 30 de dializați, pentru că exista riscul ca aceștia să rămînă înzăpeziți, la întoarcerea în localitățile de domiciliu.
   La Spitalul comunal Vidra, asistența medicală a fost asigurată de medicii care, fie locuiesc în spital, fie în comună iar alimentele de bază au fost luate de la magazinele din apropiere. „Nu au ajuns cu pîinea cei care vin în mod normal la noi și am vorbit la un magazin din comună care un alt furnizor și ne va da pîine pentru că, zic eu spitalul este pe primul plan”, ne-a spus Ion Doldor, directorul Spitalului comunal Vidra.
   Åži la Dumbrăveni pîinea a fost luată de la magazinele din apropiere pentru următoarele două zile. „Putem spune că deocamdată este bine, am avut ceva probleme cu pîinea dar ne-am descurcat. Avem combustibil iar urgențele medicale le-am putut asigura in spital”, ne-a declarat Costel Negoescu, directorul Spitalului comunal Dumbrăveni.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?