Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Cârtiţa Phil prezice vremea pentru anul în curs


   Tradiționala Zi a cârtiței (2 februarie), un ritual care durează de peste 120 de ani în Punxsutawney, Pennsylvania (SUA), este înradăcinată în străvechea superstiție conform căreia dacă un animal își vede umbra la 2 februarie, urmează o perioadă de 6 săptămâni de vreme proastă.
   Ziua cârtiței, consideră folcloriștii, este descendentul direct al sărbătorii creștine timpurii Candlemas (masa lumânărilor), celebrată la 2 februarie – o zi de rugăciune, în care reprezentanții Bisericii ofereau lumânări enoriașilor. S-a transmis, din generație în generație, superstiția că dacă în acea zi cerul va fi senin, vor urma 40 de zile de vreme urâtă.
   Cea mai faimoasă cârtiță a Americii, Phil, este așteptată în fiecare an, cu sufletul la gură, de zeci și chiar sute de oameni pentru a afla previziunile meteorologice. Se spune că Phil nu a greșit niciodată, din 1800, când a făcut prima demonstrație a ‘talentului’ său, în fața unui grup de vânători. De atunci, aceștia s-au întors an de an pentru a verifica ‘spusele’ animalului, înlocuind, astfel, Candlemas. Evenimentul a luat amploare din 1966, când a fost transmis în direct la televiziune.
   Ritualul este același, an de an: grăsuțul rozător se trezește în dimineața zilei de 2 februarie asaltat de camerele de luat vederi și de reflectoare, în strigătele și aplauzele ‘auditoriului’.
Phil și-a văzut umbra de 43 de ori în ultimii 50 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?