Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

ARCA va participa la Google Lunar X Prize


Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) a început construcția motorului „Executor” care va echipa atât avionul supersonic IAR-111, cât și rachetele Haas II, pentru competiția Google Lunar X Prize, și Haas III, aflată în faza de proiectare la ARCA.
Motorul, având o lungime de 2,2 metri și o greutate de 600 de kilograme este realizat din materiale compozite, precum rășini fenolice și epoxidice, ranforsate cu fibre de quartz și carbon, potrivit unui comunicat. Combustibilul este format din oxigen lichid și kerosen, acestea alimentând motorul prin intermediul a două pompe antrenate de o turbină de 1,2 Mega Wati. Presiunea în camera de ardere a motorului este de 44 atmosfere, iar temperatura de 3.000°C. Tracțiunea la sol a motorului este stabilită la 24 tone-forță.
În prima fază se vor realiza 18 motoare, pentru testele care vor demara la jumătatea anului 2012. „Motorul avionului IAR-111 a fost denumit «Executor», acest nume comunicând poziția de leader a organizației, precum și determinarea în atingerea obiectivelor propuse. Considerăm acest motor «inima» întregului program spațial non-guvernamental, acesta urmând să echipeze atât avionul IAR-111, cât și rachetele Haas II, pentru competiția Google Lunar X Prize, și Haas III, aflată în faza de proiectare la ARCA”, spune Dumitru Popescu, președinte ARCA.
Pentru realizarea acestui motor, ARCA a deschis o campanie de donații, prin care doritorii sunt chemați să susțină programul spațial non-guvernamental, al cărui obiectiv final este creșterea reputației și a nivelului de dezvoltare a țării. Pe pagina de Facebook a ARCA, cei interesați pot urmări zilnic evoluția construcției și testării motorului Executor.

ARCA dorește să câștige competiția

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) este o organizație non-guvernamentală, care dorește să câștige competiția de 30 milioane de dolari Google Lunar X Prize și să lanseze în cosmos prima rachetă românească capabilă să transporte un cosmonaut. Printre programele dezvoltate la ARCA se numără racheta Demonstrator 2B, prima rachetă 100% românească, echipată cu primul motor din lume realizat din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată cu succes la data de 9 septembrie 2004, de pe țărmul Mării Negre. 
La aceasta se adaugă sistemul Stabilo, care a executat două zboruri până în prezent. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 metri, în stratosferă, și Misiunea 2, lansata în 2007 la o altitudine de 12.000 metri, deasupra Mării Negre. Între programele ARCA se află și racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiția Google Lunar X Prize. Zborul de test pentru Helen a fost amânat de două ori, în 2009 (Misiunea 3) și 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultăților întâmpinate în lansarea balonului purtător. Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat de la Sânpetru, la începutul anului 2010, Misiunea 5, la altitudinea de 5.000 de metri.
Lansarea, cu succes a primei rachete spațiale românești, Helen 2, a avut loc la 1 octombrie 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B. Racheta a atins altitudinea de 40 de kilometri. Haas este o rachetă spațială în trei trepte pentru competiția de 30 milioane dolari Google Lunar X Prize. Principalul obiectiv al programului este lansarea sondei lunare European Lunar Explorer și câștigarea competiției. Pentru transportul rachetei Haas la altitudinea de lansare, ARCA dezvoltă avionul supersonic de transport IAR-111 Excelsior. IAR 111 va deveni primul avion supersonic românesc și va fi utilizat și pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru turismul spațial.
În septembrie 2011, a fost testată, în zbor, cabina supersonicului, urmărindu-se recuperarea acesteia prin parașutare și accelerațiile la impactul cu apa. ARCA intenționează să înceapă să testeze IAR-111 în 2012, pentru ca în 2014 să încerce lansarea rachetei Haas II pentru competiția Google Lunar X Prize, ce se desfășoară până la sfârșitul anului 2015. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?