Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Proiect pentru staţiunea Vizantea


Comuna Vizantea Livezi ar putea redeveni o stațiune de tratament, putându-și recăpăta astfel gloria din perioada interbelică. Calitatea apelor minerale de la Vizantea Livezi a făcut ca, la începutul secolului trecut, localitatea să fie considerată printre cele mai importante stațiuni din țară, alături de Bălțătești, Călimănești, Lacul Sărat, Ocnele Mari, Pucioasa, Techirghiol sau Vulcana.
După aproape un secol, proiectul de transformare a localității în stațiune a fost trecut într-o hotărâre de guvern cu investiții prioritare pentru 2012. „Investiția are o valoare de 3,7 milioane euro și ar trebui realizată în doi ani. Dacă primește finanțare, în 2013 este finalizată”, a afirmat primarul localității, Fănică Ciobotaru.
Banii ar urma să fie utilizați pentru construcția unei baze de tratament cu spații de cazare, a unui teren de sport. Edilul a precizat că, la acest moment, sunt 7 izvoare productive dintre cele aproximativ 37 izvoare existente pe raza localității. Apa de aici este folosită în special pentru reumatism, boli de ochi, stomac.
De remarcat că localitatea Vizantea a fost declarată stațiune încă din anul 1886. După Primul Război Mondial, sta-țiunea își reia activitatea în condiții precare. Printr-o decizie din 1927, Vizantea este recunoscută drept localitate balneo-minerală și se fac mai multe investiții. Edilul din Vizantea spune că proprietățile terapeutice ale apelor au fost recunoscute de germani care, în al Doilea Război Mondial, au amenajat o bază de tratament și recuperare.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?