Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Angajatorii pot forma ucenici la locul de muncă


Vrâncenii care au sub 25 de ani și vor să se angajeze, o pot face în baza  Legii 279/2005, privind ucenicia la locul de muncă, care a fost modificată.
Astfel, potrivit modificărilor, orice persoană fizică ce a împlinit vârsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani, și nu deține o calificare, poate apela la  ucenicia la locul de muncă. „Ucenicul este persoana fizică încadrată în muncă în baza unui contract de ucenicie la locul de muncă. Statutul de ucenic îi conferă acestuia toate drepturile și obligațiile prevăzute de legislația muncii, precum și drepturile și obligațiile prevăzute de prezenta lege”, transmite purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, Daniela Brihoianu.
Durata contractului de ucenicie la locul de muncă nu poate fi mai mare de trei ani și mai mică de 12 luni. Ucenicul poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăși 30 de zile lucrătoare. Pot încadra în muncă ucenici, persoanele fizice auto-rizate și asociațiile familiale care au peste un an activitate.
Formarea profesională prin ucenicie la locul de muncă cuprinde pregătirea teoretică și practică sau numai pregătirea practică. Salariul de bază lunar este cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară, în vigoare pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore, în medie, pe săptămână. „Angajatorul care organizează ucenicia la locul de muncă are obli-gația să comunice AJOFM Vrancea locurile de muncă pentru care urmează să organizeze programe de ucenicie la locul de muncă”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Agenției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?