Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Profesorii de la Şcoala „Duiliu Zamfirescu“ ameninţă cu proteste


Cadrele didactice de la Åžcoala „Duiliu Zamfirescu” din Focșani amenință cu proteste, ei fiind nemulțumiți de numirea în funcția de director a profesoarei de limba română Carmen Ghiuță. Aceasta a devenit director după ce prefectul Sorin Hornea, care ar trebui să fie apolitic, i-a pus o vorbă bună la Iordache Bostan, șeful Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ). Deși neagă, Bostan face jocurile actualei puteri, doar pentru a rămâne în funcția de inspector general.

Democrat – liberalii se pregătesc de alegeri și continuă să își pună oamenii în funcții de conducere. Ultima cucerire: funcția de director al Åžcolii „Duiliu Zamfirescu” din Focșani, deși și directorul anterior provenea tot din rândurile portocaliilor. Astfel, profesoara Mitrița Dumitrache a fost înlocuită fără niciun temei, după cum spun colegii de cancelarie, cu mai tânăra pedelistă Carmen Ghiuță. Decizia de numire a fost parafată în cadrul Consiliului de Administrație al Inspectoratului Åžcolar. Potrivit unor surse, numirea a fost făcută la cererea prefectului Sorin Hornea, care deși ar trebui să fie apolitic, face jocurile actualei puteri. În horă a intrat și Iordache Bostan, care de teamă să nu-și piardă funcția de inspector general a dat mâna cu pedeliștii.
Profesorii de la Åžcoala „Duiliu Zamfirescu” din Focșani sunt nemulțumiți de schimbare. „De ce ne-au băgat-o pe gât pe această doamnă? Noi nu o cunoaștem și nici ea nu ne cunoaște pe noi. Dacă Bostan nu a fost mulțumit de activitatea doamnei Mitrița, de ce nu l-a lăsat pe domnul Moraru să fie director? A adus în unitatea noastră numai scandal. Cadrele didactice nici măcar nu o salută când o văd. Personal, nu am nimic cu dumneaei, dar a făcut rău că a acceptat să fie director. Nu     i-ar fi rușine să vină ca director susținută politic de cei din PDL? Noi suntem oameni serioși, iar școala are nevoie de stabilitate, nu de schimbări din an în an. Plus că noi vrem oameni din școala noastră cu vechime nu veniți întâmplător la noi. Bostan și-a bătut joc de școala noastră”, a afirmat un cadru didactic.

Legea educației aplicată după pofta democrat liberalilor

Profesorii acestei unități de învățământ îi acuză pe democrat liberali că  aplică noua Lege a educației după bunul plac. Dascălii susțin că nu sunt respectate prevederile legii, iar schimbarea directorului nu face decât să destabilizeze sistemul educațional. „Nu avem nimic cu noua persoană venită pe post. Lucrul ce ne deranjează este schimbul anual al directorilor la noi în școală. Asta bulversează toate spiritele. De ce nu se fac numirile conform noii Legi a educației? De ce se pun în aplicare doar anumite părți din lege, precum finanțarea per elev, dar nu și alegerea directorilor prin Consiliu Profesoral? Noi dorim ca directorii să aibă continuitate, nu să fie schimbați fără ca măcar să le fie aduse la cunoștință punctele negative”, a precizat un alt cadru didactic.
Noua directoare, Carmen Ghiuță, susține că numirea sa nu s-a făcut pe criterii politice. „Decizia numirii mele a fost luată de către Inspectoratul Åžcolar pe baza majorității voturilor din cadrul Consiliului de Admi-nistrație. Am o decizie și nu cred că oamenii din școală sunt revoltați împotriva mea. Este ceva nou și probabil din acest motiv oamenii sunt mai reticenți. Am stat de vorbă cu mai mulți colegi și într-adevăr, și-ar fi dorit ca noul director să fi avut mai multă vechime în școală, altceva nu îi deranjează. Chiar dacă am venit la 1 septembrie 2011 în școală, am o vechime în învățământ de 14 ani”, a spus, în apărarea sa, Carmen Ghiuță.

Profesorii la mâna politicului
 
Åži liderii de sindicat au reacționat. Ei spun că profesorii au nevoie de o condu-cere competentă, nu de trepăduși politici. „Schimbând directorii într-un mod brusc, se creează doar confuzie, iar profesorilor nu le este indiferent cine îi conduce. După reacțiile primite din partea profesorilor, în special de la Åžcoala Duiliu Zamfirescu, oamenii nu vor să recunoască noul director. Directorii trec acum printr-un filtru politic, foarte bine pus  la punct”, a arătat Emil Tudor, președintele Sindica-tului Liber din Învățământ Vrancea.
Conducerea Inspectoratului Åžcolar insistă însă că numirile ce s-au făcut, inclusiv în cazul profesoarei Carmen Ghiuță, nu sunt politice. El crede că profesorii se vor acomoda cu noul director. „Cum au fost nemulțumiți de fosta doamnă director Mitrița, iar apoi s-au obișnuit, la fel se va întâmpla și în prezent. Aș dori o schimbare de mentalitate a colegilor mei care vor să ocupe o funcție de conducere”, a declarat inspectorul general Iordache Bostan.
Potrivit unor surse, și directoarea Liceului Pedago-gic „Spiru Haret” din Focșani, Livia Marcu, a fost numită în funcție tot politic. Diferența este că aceasta are susținerea colegilor din cancelarie, la fel ca și adjuncta sa Elena Miron. Nouă în funcție este și Camelia Gherasim. Ea conduce Åžcoala cu clasele I – VIII din Vidra.

34 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?