Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Şmecherii de milioane de euro cu pădurile din Gura Caliţei


Afacerile ilegale cu pădurile Vrancei au început să iasă la iveală după ani de zile în care combinatorii au făcut profituri de milioane de euro. La Gura Caliței au apărut titluri de proprietate ale unor terenuri vândute deja de ani buni către o societate comercială cu capital american. Dezvăluirile au loc după ce, anii trecuți, mai mulți oameni din Gura Caliței l-au acuzat pe fostul secretar al comunei, Ioan Toader, că le-a falsificat titlurile de proprietate și că i-a lăsat fără pădurile pe care le-au deținut înaintașii lor. Oamenii îl acuzau pe Toader că le-a luat titlurile originale, pe motiv că le face dosarele pentru reconstituirea dreptului de proprietate în baza legii 247/2005, iar în schimb le-a dat niște copii. Cazul a ajuns în atenția DNA și a Poliției, care au verificat modul cum s-au retrocedat mii de hectare de pădure la Gura Caliței, urmașilor familiilor boierești Åžuculescu și Dăbuleanu. Asta în condițiile în care mai mulți proprietari nu au primit pădurea ce li se cuvenea, deși au titluri de proprietate din anul 2002, în baza legii 1/2000.

Sătenii din Gura Caliței au descoperit, în ultimele luni, documente care demonstrează afacerile ilegale comise în retrocedarea a mii de hectare de pădure din localitate. Câteva titluri de proprietate descoperite de moștenitorii familiei Moldoveanu arată că foștii boieri Dăbuleanu și Åžuculescu și-au vândut în 1946 o parte din suprafețele de pădure pe care le dețineau la Gura Caliței. Cumpărătorii au fost oamenii din comună, care au găsit acum actele de vânzare-cumpărare încheiate în urmă cu 70 de ani, cu descrierea suprafețelor. Ulterior însă, în 2004-2005, moștenitorii boierilor au solicitat și primit întreaga suprafață de pădure, circa 4.500 hectare.
Nici nu s-a uscat bine cerneala pe titlurile de proprietate, că pădurea a și fost vândută către unul dintre cei mai mari proprietari de pădure din România, o societate comercială cu capital american. „Am descoperit actele de vânzare cumpărare originale care arată că bunicii mei au cumpărat pădurea de la boierul Åžuculescu. De asemenea, de la registrul agricol mi s-a confirmat că erau înregistrați cu două hectare de pădure. Cu toate acestea, fostul secretar al comunei nu a fost de acord și a spus că fa-miliei mele i s-a retrocedat pădurea. Este o minciună, iar noi am deschis proces la Tribunal pentru retrocedarea celor două hectare de pădure”, a afirmat Cristi Mălinoiu, fiul unuia dintre cei care au de recuperat o suprafață de pădure.

Acuzații de falsificare a titlurilor de proprietate

Scandalul retrocedării pădurilor către micii proprietari durează de mai mulți ani la Gura Caliței. El are la bază nemulțumiri legate atît de împroprietărirea în baza Legii 18/1991, a Legii 1/2000, cît și în baza Legii 247/2005. Mai mulți oameni din Gura Caliței l-au acuzat, anii anteriori, pe fostul secretar al comunei, Ioan Toader, că le-a falsificat titlurile de proprietate și că i-a lăsat fără pădurile pe care le-au deținut înaintașii lor. Mai mult, oamenii afirmau că secretarul Toader le-a luat titlurile originale, pe motiv că le face dosarele pentru reconstituirea dreptului de proprietate în baza legii 247/2005, iar în schimb le-a dat niște copii. Din acestea, susțin oamenii, și-au dat seama că documentele lor au fost falsificate, cel mai probabil pentru a ascunde „ilegalitățile comise cu pădurile noastre”. „Secretarul comunei Gura Caliței a falsificat titlurile de proprietate. A venit la fiecare om care a solicitat pădure pe legea 247/2005 și a cerut titlurile de proprietate motivînd că le întocmește dosarele pentru împroprietărire, dar nu a mai dat înapoi originalele, ci doar niște copii. Mamei mele i-a dat două copii ale aceluiași titlu de proprietate, dar pe verso avea anexe diferite. De aici ne-am dat seama că secretarul Ioan Toader ne falsifică documentele”, a precizat Cristi Mălinoiu.
Primarul comunei, Dragoș Bîtculescu, spune că scandalul retrocedărilor de pădure este mai vechi și singura soluție ar fi retrocedarea pădurilor pe vechiul amplasament. „Deocamdată este un proces Tribunal și așteptăm decizia magistraților. Este o problemă pe care am moște-nit-o de la fostul primar. Eu aș dori să îi ajut pe oameni însă primăria nu mai are pădure la dispoziție pentru a o retroceda”, a afirmat primarul Dragoș Bîtculescu.

Secretarul Ioan Toader neagă acuzațiile ce i se aduc

Contactat de reporterii noștri, fostul secretar al comunei Gura Caliței, Ioan Toader a negat toate acuzațiile ce i se aduc. „Nu este adevărat. Eu am depus la Comisia Județeană toate dosarele pe care le-a validat Comisia Locală. În funcție de această decizie, oamenii vor primi pădurea sau nu, deoarece mulți dintre solicitanți nu au acte de proprietate, ci solicită pădure pe bază de declarație de martori. În ceea ce privește titlurile de proprietate, este adevărat că le-am luat pentru completarea dosarelor, dar au fost date înapoi deținătorilor de drept în baza unor procese verbale pe care le-au semnat, care există și care pot fi verificate. Nu am falsificat nici nun act și nici un titlu de proprietate. Oamenii sînt nemulțumiți că la Legea 1 au primit pădurea în locuri care nu le convin, dar asta nu este vina mea”, a precizat fostul secretar al comunei Gura Caliței. Acesta a adăugat că s-au făcut reclamații atît la Poliție cît și la DNA, dar nu s-a primit încă niciun răspuns. „Au fost făcute plângeri și sesizări și la Poliție și la DNA. Au venit și cei de la Poliție și cei de la DNA și au ridicat o serie de documente, dar până în prezent nu am primit niciun răspuns. Ultimii au venit cei de la DNA, care care au ridicat dosarele de împroprietărire a boierilor Åžuculescu și Dăbuleanu. Nu am falsificat niciun document și nu am neîndreptățit pe nimeni”, susține Ion Toader.

Direcția Silvică dezvăluie abuzurile din retrocedarea pădurilor

Neregulile din retrocedarea pădurilor de la Gura Caliței au fost recunoscute și explicate într-o adresă trimisă de către Direcția Silvică către Judecătoria Focșani. Silvicultorii arată în adresă că „petenții au administrat copii ale actelor de proprietate preluate de la arhivele județene și au indicat în mod precis vechiul lor amplasament care la data retrocedării se afla notificat și, în mod normal și legal se află indisponibilizat de drept și nu putea fi atribuit unor alte persoane”. „În situația din prezentul dosar reconstituirea dreptului de proprietate a afectat în mod nelegal vechiul amplasament și procedura de validare a dreptului de proprietate pentru petenți (procedură care nu a urmat cursul legal întrucât dosarul a fost reținut încă din 2005 în birol primăriei fără a fi înaintat spre validare deși nu există nici o îndoială cu privire la drepturile solicitate). Reconstituirea parțială a dreptului de proprietate s-a făcut în mod abuziv de către Comisia Locală Gura Caliței prin atribuirea unui amplasament de 1 hectar fără valoare economică (tufăriș). În situația în care vechiul amplasament se găsește ocupat se impune verificare legalității titlului, întrucât atribuirea vechiului amplasament în condiții nelegale (cu afectarea dreptului de proprietate al petenților) cade sub incidența art. III din legfea 169 din 1997, situația în care se impune anularea parțială a titlului de proprietate emis nelegale pentru alte persoane”, se arată în nota semnată de directorul Direcției Silvice,  Petrică Tudosă.

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?