Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Copii abandonaţi de părinţi, din cauza sărăciei


Numărul total de cazuri de copii aflați în risc identificate, evaluate inițial și detaliat în cadrul Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență (SIRU) în anul 2011, a fost de 623. Cu alte cuvinte, aproape 52 de copii lunar sau aproximativ doi zilnic au avut nevoie de intervenția specialiștilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) pentru că fie au fost neglijați, abuzați sau părăsiți de părinți, fie au fost găsiți în stradă sau au săvârșit fapte penale. „A crescut alarmant numărul cazurilor de neglijență din motive neimputabile părinților, ca urmare a creșterii gradului de sărăcie. Tot mai mulți oameni rămân fără locuri de muncă, nu-și mai pot plăti dările, le sunt tăiate astfel și resursele de la primării și ajung pur și simplu în situația de a nu le mai putea asigura copiilor lor nevoile primare, adică hrana, îmbrăcămintea, rechizitele”, a declarat Anca Candrea, șef SIRU.

Dacă anul trecut, 623 de copii din județul nostru au avut nevoie de intervenția specialiștilor Protecției Copilului pentru a depăși situațiile de risc în care se aflau, anul acesta, din pricina restricțiilor impuse de guvernul Boc cu privire la condițiile pentru acordarea diverselor forme de ajutoare, numărul copiilor nenorociți de sărăcie va crește alarmant.
Cei care se confruntă direct cu situațiile de-a dreptul inumane în care trăiesc sute de pui de om din județul nostru – specialiștii Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență (SIRU) din cadrul DGASPC Vrancea – trag un semnal de alarmă asupra faptului că prevenirea situațiilor de risc nu se va mai putea realiza doar prin consiliere. „Față de alți ani, a crescut alarmant numărul cazurilor de neglijență, iar ceea ce stă la baza acestei realități este sărăcia. Aceasta este parti-cularitatea cazuisticii de anul trecut, nu abuzul, nu delincvența sau fuga de acasă. Repet, a crescut neglijența din motive neimputabile părinților, ca urmare a creșterii gradului de sărăcie. Sărăcia duce la depresii ale persoanelor adulte din familie, multe dintre ele ajungând să simtă nevoia de a uita de problemele grave cu care se confruntă, consumând alcool. Apoi, mulți au rămas fără locuri de muncă și odată tăiate și resursele de la primări, ajung să nu-și mai poată permite pur și simplu cumpărarea alimentelor, rechizitelor, îmbră-căminții necesare co-piilor. În consecință, prevenirea situațiilor de risc se va face cu tot mai mare dificultate pentru că e clar că nu poți doar prin consiliere să rezolvi si-tuația unei astfel de familii care efectiv nu are resurse materiale, financiare din care să trăiască, oricât și-ar iubi copiii”, a declarat Anca Candrea, șef SIRU.

Copii nenorociți de efectele sărăciei

Raportul privind cazuistica Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență din cadrul DGASPC Vrancea relevă faptul că anul trecut a fost nevoie de acordarea de servicii de prevenire a separării copilului de familia sa în 526 de cazuri. Acest lucru a fost reușit în privința a 277 de copii care, ca urmare a acordării de servicii sociale primare și de specialitate de către specialiștii echipei mobile a SIRU în colaborare cu reprezentanții autorităților locale, au rămas să trăiască mai departe lângă părinții lor. Totodată, angajații DGASPC Vrancea au acordat servicii de specialitate la 102 copii care au săvârșit o faptă penală, dar nu răspund penal, precum și altor 63 de copii care vagabondau, cerșeau sau făceau alte lucruri încadrate în cazuistica de delincvență juvenilă.
Totodată, încă 43 de copii astfel identificați au fost transferați în aria de competență a județelor din care proveneau. Nu în ultimul rând, la Centrul Maternal au fost găzduiți, pe parcursul anului trecut, 28 de copii împreună cu mamele lor, specialiștii acordându-le servicii de specialitate în vederea prevenirii separării acestora de cele care le-au dat viață.
Din nefericire, 97 de pui de om din județul nostru au necesitat servicii de protecție specială, reprezentând cazuri care au fost referite instanței de judecată. Dintre aceștia, 70 au fost găzduiți o vreme în Adăpostul Temporar pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat, supus Traficului și Migrației, iar 27 au fost plasați în regim de urgență la asistenți maternali profesioniști. După soluționarea de către instanță a celor 97 de cazuri, 53 de copii au fost plasați la asistenți maternali, 30 au ajuns în centre de tip familial sau rezidențial, pentru opt s-a hotărât plasamentul în familia extinsă, iar în șase cazuri s-a reușit reintegrarea în familie.

Plecarea părinților transformă copiii în inadaptați

Specialiștii SIRU mai atenționează asupra faptului că lipsa unor locuri de  muncă din care să-și poată câștiga atât cât să asigure minimul necesar supraviețuirii familiilor, determină tot mai mulți părinți să-și caute norocul prin țări străine. Iar această despărțire pe termen lung are, în majoritatea cazurilor, efecte devastatoare asupra co-piilor rămași în grija altor rude sau cunoștințe. „Această practică este tot o consecință a sărăciei. Părinții, dacă nu mai au niciun fel de resurse și se află în imposibilitatea de a obține un loc de muncă aici, aleg să plece în străinătate și să lucreze chiar și fără forme legale, numai să poată trimite bani acasă. Copiii rămân în țară, ajung pe mâna altora, rămân în grija rudelor, vecinilior, prietenilor. Ei nu acceptă autoritatea altor persoane adulte, nu reușesc să se adapteze conviețurii cu alții decât proprii părinți și se revoltă. Iar revolta lor ajunge să se manifeste prin devianță comportamentală, delincvență juvenilă… Unii fug de acasă, ajung să comită chiar și fapte penale și astfel ajung să necesite intervenția noastră”, a detaliat Anca Candrea, șefa SIRU.

Guvernul care desparte copiii de părinți

O vorbă înțeleaptă spune că un copil nu-și va aminti de tine pentru lucrurile materiale pe care i le-ai dăruit, ci pentru faptul că l-ai iubit cu adevărat. Într-o societate normală, acest lucru nu poate fi decât adevărat. În societatea noastră actuală însă, în care sărăcia indusă de măsurile inumane ale guvernului Boc naște drame la tot pasul, a-și iubi copiii devine pentru prea mulți oameni, egal cu a renunța la ei! Sunt acei părinți doborâți de sărăcie. Acei părinți care, conștienți că pur și simplu nu vor mai avea nimic material de dat copiilor, le vor dărui, din dragoste, șansa unui trai decent într-una din instituțiile statului. Va fi dovada lor supremă de iubire care le va sfâșia sufletul, și pe care nu se știe dacă puii lor o vor putea pricepe vreodată.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?