Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

USL va iniţia un Pact naţional pe sănătate


Președintele PSD, Victor Ponta, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, că USL va iniția și va participa la un pact național pe sănătate, care să fie asumat atât de putere și de opoziție, cât și de specialiști și de societatea civilă.
Ponta a criticat decizia președintelui Traian Băsescu de a solicita retragerea legii sănătății, el calificând-o ca „atitudine iresponsabilă a unei persoane rupte de realitate”. „Decizia lui Traian Bă-sescu de a nu insista pe un drum greșit este corectă, chiar dacă a venit din frică sau dintr-un ultim moment de rațiune”, a adăugat el.
Ponta a spus că este nevoie de reformarea sistemului de sănătate, plecând chiar de la această lege a sănătății, care conține și prevederi bune.
El a afirmat că USL va trece peste „ceea ce are de reproșat” actualei puteri și va iniția și va participa la un pact național pe sănătate, „în care profesioniștii să spună oamenilor politici ce trebuie schimbat”.
Ponta a apreciat decizia președintelui de a solicita retragerea legii sănătății ca o victorie a so-cietății civile. El a precizat că deși și-ar fi dorit să fie în Piața Universității, a decis să nu participe la manifestări pentru a nu se politiza evenimentul. Ponta a mai spus, răspunzând unor întrebări, că spitatele de stat trebuie să coexiste cu clinicile private.
Președintele PSD a criticat însă variantele transformării spitalelor în so-cietăți comerciale sau fundații, menționând că în aceste cazuri fie vor fi falimentate pentru a fi vândute ieftin, fie nu se vor putea supune controlului Curții de Conturi în ceea ce privește modul de cheltuire a banilor publici.

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Cotroceni, că cere public premierului retragerea proiectului Legii sănătății, el menționând că face acest lucru văzând că o mare parte din public și majoritatea celor din sănătate nu vor schimbarea sistemului.
Ulterior, ministrul Sănătății, Ladislau Ritli, a retras din dezbaterea publică proiectul de lege privind organizarea și funcționarea sistemului sanitar din România, la solicitarea primului-ministru Emil Boc, a anunțat Guvernul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?