Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Pensionarii pot depune cereri pentru bilete de tratament


Pensionarii precum și asi-gurații sistemului public de pensii pot depune, la sediul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, cereri pentru obținerea biletelor de tratament în stațiunile balneoclimaterice din țară. Conducerea instituției a precizat că modalitatea de acordare a acestor bilete se face la fel ca anul trecut, adică în baza unui punctaj realizat de solicitant în funcție de o serie de criterii, și nu în ordinea depunerii cererilor. „Cei care doresc un sejur anul acesta într-una din stațiunile balneoclimaterice pot depune cereri, pentru orice perioadă, începând de acum. Însă, în principiu, cererea trebuie depusă cu 40 de zile înainte de data plecării. Distribuția biletelor se face pe baza unui punctaj obținut luând în calcul cuantumul pensiei, natura pensiei și dacă solicitantul a mai beneficiat sau nu în ultimii doi ani de un bilet în stațiune. Distribuția nu o facem noi, ci Casa Națională de Pensii, prin sistem electronic. Noi doar introducem datele solicitantului în baza de date, urmând ca repartizarea să o facă Casa Națio-nală”, a declarat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
Pe lângă cerere, solicitantul trebuie să depună la CJP Vrancea o adeverință de la medicul de familie, copie de pe actul de identitate și, în funcție de caz, adeverință de salariat și copie de pe certificatul de handicap.
Anul trecut, pensionarii și asigurații Vrancei au depus în total 5.245 cereri pentru obținerea unui bilet de tratament. Cu toate acestea, deși CJP Vrancea a avut repartizate 4.626 de bilete, au fost vândute doar 3.928, pe parcursul anului. Cele mai solicitate sejururi au fost în stațiuni precum Covasna, Lacu Sărat, Băile Felix, Herculane, Sărata Monteoru, Amara și Sovata. Pe timpul verii, preferințele pensionarilor și asiguraților sistemului public de pensii s-au îndreptat către stațiunile de pe litoral, în special spre Techirghiol și Mangalia.

Dreptul la gratuitate

Potrivit unui proiect de Hotărâre privind acordarea presta-țiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2012, prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice, în perioada unui an calendaristic, unui beneficiar i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear. Pe lângă pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, mai au dreptul la astfel de bilete asigurații sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, precum și beneficiarii prevederilor unor legi speciale care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear.
Proiectul, lansat spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii mai prevede și catego-riile de persoane care pot beneficia de tratament balnear, în mod gratuit. Printre acestea se numără pensio-narii de invaliditate, veteranii, invalizii și văduvele de război, persoanele cu handicap, asigurații ce-și desfășoară activitatea pe locurile de muncă în condiții speciale din acti-vitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I și II de expunere la radiații, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?