Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Păcăleala guvernului cu taxa de poluare


Recuperarea banilor plătiți ca taxă de poluare în anii trecuți este încă o păcăleală lansată de guvernanți pentru a masca supraimpozitarea pieței autoturismelor second hand din România. Noua taxă trebuie plătită pentru toate autoturismele pentru care nu s-a plătit deja, inclusiv mașinile scutite de taxă până în 2009. Acest bir pe tranzacțiile cu mașini trebuie plătit de cumpărător, cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate. Calculatorul oficial al noii taxe de poluare poate fi accesat pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Recuperarea taxei de poluare pentru mașinile înmatriculate până în 2011 este încă o fumigenă lansată e guvernanții PDL pentru a-i păcăli pe contestatarii acestui bir pus pe tranzacțiile cu autoturisme se-cond hand. Deși oficialii Ministerului Mediului asigurau că nivelul acestei taxe este mai mic decât în trecut, iar diferența va putea fi recuperată la ghișeele fiscului, realitatea îi contrazice.
Calculatorul oficial al taxei, care poate fi accesat pe site-ul ANAF, arată că sumele sunt mai mici doar comparativ cu nivelul din 2011. Cei care  și-au plătit taxa de poluare sau de primă înmatriculare conform legislației din 2008-2009, au avut surpriza să afle că taxa este cu mult mai mare conform formulei aplicate din 2012.
Astfel, pentru o mașină de 1,6 diesel, cu filtru de particule, veche de 3 ani, taxa de poluare calculată în baza noii formule de calcul este de 2.192 lei. Dacă mașina a fost înmatriculată în 2009, taxa a fost de 1.505 lei, adică mai mică cu peste 600 lei. Doar dacă mașina a fost înmatriculată în 2011, taxa a fost de 2.904 lei. Adică doar în ultimul caz se poate recupera o diferență din taxa de poluare plătită către stat.

Taxe mai mari pentru motoarele diesel

Noua taxă de poluare trebuie plătită pentru toate autoturismele pentru care nu s-a plătit deja. Sunt luate în calcul inclusiv mașinile scutite de taxă până în 2009. Este și cazul mașinilor Logan. De exemplu, pentru o Dacia Logan 1.4 benzină din 2005, taxa de poluare depășește o mie de euro, în timp ce prețul unui asemenea autoturism nu depășește trei mii euro pe piața second hand. Mai gravă este situația autoturismelor Dacia. Astfel, pentru o Dacie din 2003 care ajunge la circa 6.500 lei în târgul auto, taxa de poluare ajunge chiar și la 10.000 lei.
Cele mai vândute mașini second hand din Vrancea, cele din gama Opel beneficiază de taxe mari dacă sunt dotate cu motor euro 3. De exemplu, un Opel Astra, motor 1.7 diesel, vechi de 8 ani, Euro 3, va avea o taxă puțin mai mare de două mii euro. Dacă motorul este Euro 4, nivelul taxei de poluare scade la jumătate, iar dacă are și filtru de particule, suma este mult mai mică. Dacă mașina este pe benzină, taxa este mai mică cu câteva sute de euro.
Pentru mașinile diesel cu motor mai mare, de 1.9, cum sunt cele produse de Audi, Volkswagen, taxa este mult mai mare. În funcție de norma de poluare, Euro 3 sau 4, taxa depășește chiar și două mii de euro.

Cumpărătorii plătesc taxa

Taxa de poluare din 2012 reprezintă, practic, un bir pe tranzacțiile cu mașini. Ea trebuie plătită de cumpărător, cu ocazia primei trans-crieri a dreptului de pro-     prietate. Finanțiștii vrânceni au precizat că taxa se calculează și pentru autovehiculele a căror caroserie sau șasiu au fost înlocuite, „chiar dacă aceste autovehicule au fost anterior inmatriculate pe teritoriul României”. De asemenea, spun finanțiștii, „casarea și dezmembrarea unui autovehicul nu mai constituie scoatere din parcul național”. „Pentru autovehiculele scoase din parcul național se restituie taxa aferentă valorii reziduale înregistrată la acest moment”, au anunțat reprezentanții Direcției Ge-nerale a Finanțelor Publice Vrancea.

Cum se recuperează taxa de poluare

Noua taxă auto se aplică începând de vineri, 13 ianuarie, numai mașinilor care se înmatriculează de la această dată. Persoanele care constată că au de recuperat bani din taxa auto trebuie să depună la organele fiscale competente o cerere de restituire, însoțită de mai multe documente, în ori-ginal sau în copie: documentul doveditor al plății taxei pe poluare/ taxei speciale pentru autoturisme (chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont), copia cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora. Cererile de restituire, însoțite de documentele necesare sunt soluționate de către organele fiscale, în termen de 45 zile.

Plata sumelor reprezentând diferența de taxă plătită se face de către organul fiscal competent în contul bancar indicat de către solicitant prin cererea sa de restituire sau la ghișeul unității Trezoreriei Statului, în baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume, pentru persoanele care nu au indicat, prin cererea de restituire, un cont bancar.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?