Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

CRIZA DIN ZONA EURO SE AGRAVEAZĂ


Agenția Standard&Poor’s (S&P) a scăzut vineri ratingul Franței și Austriei cu o treaptă, iar Italia, Spania și Portugalia au pierdut două trepte, potrivit mai multor surse. Calificativul Austriei a fost revizuit în scădere de la „AAA” la „AA+”, potrivit unei surse citate de Financial Times.
Autoritățile franceze au confirmat informațiile apărute pe surse în presă și au anunțat că țara a pierdut pentru prima dată ratingul „AAA” maxim posibil, după ce a fost re-trogradată de S&P la „AA+”.
Pentru Italia și Spania revizuirea negativă este de două trepte.
Astfel, ratingul Italiei, a treia mare economie a zonei euro, va coborî de la „A” la „BBB+”, iar cel al Spaniei de la „AA-” la „A”, au declarat surse pentru cotidianul Wall Street Journal.
Printre țările retrogradate de S&P se numără și Slovacia, a doua cea mai săracă țară din zona euro, scrie Bloomberg.
Potrivit AFP, patru state din zona euro, Germania, Olanda, Lu-xemburg și Belgia, își vor păstra calificativele de la S&P. Germania, Olanda și Luxemburg au calificativ maxim „AAA”.
Agenția S&P a pus sub supraveghere în decembrie, pentru o eventuală retrogradare, 15 state din zona euro. Dintre cei 17 membri ai zonei euro, doar Grecia și Cipru nu au fost incluși în avertismentul din decembrie.
Calificativul Ciprului nu a fost pus sub supraveghere în decembrie întrucât ratingul țării se afla deja sub evaluare la S&P.
De asemenea, Grecia nu a fost luată în calcul pentru retrogradare, deoarece calificativul țării se află în categoria „junk”, la „CC”. La scurt timp după ce a pus sub supraveghere în decembrie cele 15 state, S&P a anunțat că analizează, pentru o posibilă retrogradare, calificativele „AAA” ale Facilității Europene de Stabilitate Financiară și Uniunii Europene. S&P atribuie rating „AAA” Uniunii Europene încă din 1976.
Un grup mic de protestatari a mers, vineri seară, la filiala din Paris a agenției de evaluare financiară Standard&Poor’s (S&P), pentru a protesta față de iminentul anunț al retrogradării mai multor țări europene, între care și Franța, informează Wall Street Journal, în ediția online.
„Nu suntem oi! Rezistență! Rezistență!”, au scandat protestatarii, având pancarte pe care scria „AAA”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?