Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Kathryn Bigelow, bănuită că a folosit informaţii de la CIA


Regizoarea Kathryn Bigelow, recompensată cu premiul Oscar în 2010, pentru „The Hurt Locker”, este bănuită că a folosit o serie de informații secrete de la CIA pentru noul ei film, un lungmetraj despre capturarea lui Osama ben Laden, ce va fi lansat în decembrie.
A obținut oare Hollywood-ul informații cu mențiunea „top secret” despre moartea lui Osama ben Laden? Pentagonul a deschis deja o anchetă oficială despre posibilele scurgeri de informații ce ar fi putut fi folosite pentru realizarea acest film, iar CIA își va revizui relațiile cu industria cinematografică americană, informează lefigaro.fr.
Potrivit presei americane, Kathryn Bigelow, ar fi persoana care ar fi beneficiat de acele scurgeri de informații. Ea lucrează încă din 2008 la un film despre operațiunile de urmărire și capturare a fostului lider al rețelei al-Qaida, care a fost executat pe 2 mai 2011, de un comando de pușcași marini americani, la Abbottabad, în Pakistan.
Joel Edgerton, Jessica Chastain, Edgar Ramirez și Mark Strong vor juca în acest film, iar filmările vor debuta peste câteva săptămâni.
Scandalul, cu puternice implicații politice, a izbucnit în august,   atunci când deputatul republican Peter King a citit un editorial în New York Times care dezvăluia o serie de informații neobișnuite. Kathryn Bigelow și scenaristul ei preferat Mark Boal ar fi fost invitați – spre surpriza unora dintre militarii americani – la ceremonia organizată de CIA pentru a sărbători „victoria” obținută de pușcașii marini, în condițiile în care publicul larg nu cunoaște nici numele, nici cum arată soldații din acel comando de elită.
Parlamentarul american, care nu ratează niciodată șansa de se implica într-o dezbatere publică controversată despre „războiul contra terorismului”, nu a pierdut nicio clipă. El bănuiește că Bigelow și Boal au avut acces la informații strict secrete din domeniul apărării naționale. El însuși, în calitate de președinte al comisiei pentru Siguranță internă în Camera Reprezentanților, nu a putut fi informat despre toate detaliile acelei misiuni. Politicianul american vrea să afle dacă acele scurgeri de informații dețin potențialul de a compromite viitoarele misiuni secrete ale CIA.
Peter King afirmă că persoanele pakistaneze, bănuite că ar fi ajutat CIA, ar fi fost deja arestate din acest motiv de serviciile secrete din țara lor. Un alt subiect care îl „tracasează” pe politicianul american este apropierea alegerilor prezidențiale. Filmul regizat de Kathryn Bigelow trebuia să fie lansat în octombrie și ar fi putut să îl ajute pe Barack Obama, înainte de scrutinul din 6 noiembrie. Raidul care a condus la capturarea și executarea lui ben Laden este considerat unul dintre cele mai mari succese din mandatul actualului preșe-dinte american.
Kathryn Bigelow a respins aceste acuzații, declarând că filmul ei este „apolitic”. Iar Casa Albă l-a ironizat pe politicianul republican. „Nu împărtășim cu nimeni informații strict secrete care țin de siguranța națională și aș îndrăzni să sper că, în fața amenințării constante a terorismului, comisia parlamentară își va găsi altceva de făcut decât să se intereseze de filmele de la Hollywood”, a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
Din aceste motive, studiourile Sony Pictures au decis să lanseze filmul în luna decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?