Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

CAS Vrancea preferă comasarea, în locul desfiinţării


Noua legea a Sănătății sperie reprezentanții sistemului medical vrâncean. Desființarea caselor de asi-gurări de sănătate și introducerea celor private l-a făcut pe președintele Casei de Asi-gurări de Sănătate Vrancea, Mihai Copaci, să ia atitudine. Mai exact, acesta a realizat o serie de propuneri de modificare a legii, pe care le va trimite Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Parlamentului.
Practic, Mihai Copaci își dorește ca instituția pe care o conduce să rămână în continuare în domeniul asigurărilor de sănătate, chiar dacă acest lucru va însemna comasarea cu alte case de asigurări județene. Mihai Copaci susține că în condițiile în care propunerea sa va fi acceptată de către oficialii din Sănătate, vrâncenii care vor dori să rămână asigurați la CAS Vrancea, vor trebui să depună o declarați în scris, în luna martie, prin care își vor exprima acordul. „La nivelul CAS Vrancea va exista o propunere de modificare a legii privind reforma în domeniul sănătății, constând în posibilitatea asocierii în condițiile actuale a caselor județene de asigurări și în acest fel a funcționării în continuare pe piața asi-gurărilor de sănătate, în paralel cu cea privată. Există posibilitatea ca să derulăm contracte cu aceiași furnizori pe care îi avem în acest moment, sungura diferență este că persoanele care vor dori să rămână pe liste, vor trebui să își exprime acordul de voință, în scris, situație care va urma să se realizeze în luna martie”, afirmă Mihai Copaci.
Acesta susține că firmele de asigurări de sănătate vor doar să obțină profit pe seama asiguraților. „Firmele care au intrat acum pe piață, înainte ca legea să fie promulgată,  sunt și produc, în opinia mea, niște disfuncționalități majore prin inducerea în eroare a cetățenilor, oferind  de altfel și sume care sunt iluzorii. Sunt firme care au apărut și au început să facă traininguri pentr a acapara piața. Acesta este un lucru ilegal, în opinia mea, o păcăleală, pentru că nu vor putea suporta pro-misiunile pe care le fac. Prin urmare, Casa Județeană sper să funcționeze mai departe în condițiile unui coordonator de credite separat sau printr-o asociere cu alte case județene”, susține Mihai Copaci.
În condițiile în care oficialii din Sănătate nu vor accepta propunerea CAS Vrancea, instituția va fi des-ființată, iar cei 51 de angajați vor fi șomeri. „Există riscul să fim desființați, deoarece legea, în forma ei actuală prevede acest lucru. De asemenea, legea mai prevede că va exista o perioadă de un an de zile, timp în care să se facă trecrea de la asigurări de stat la cele private. În opinia mea, aceasta perioadă este prea puțină”, a adăugat președintele CAS Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?