Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

De la boabele de cacao la delicioasa ciocolată


Nu există senzație mai plăcută ca iarna, când stăm pe canapea, înveliți cu o pătură moale și savurăm gustul unei tablete amărui sau aromă de ciocolată fierbinte. Există totuși momente când ne punem întrebarea ce drum a străbătut bobul de cacao până ce s-a transformat într-o astfel de delicatesă? 
 
Plantațiile
Cele mai importante ingrediente pentru ciocolată le deține copacul de cacao. Acesta crește în zona ecuatorială, iar cele mai recunoscute teritorii pentru platațiile de cacao sunt în Ghana, Indonezia, Nigeria, Camerun, Brazilia s.a.. Copacii sunt bogați în fructe. Aceștia pot deveni centenari și înfloresc anual de mai multe ori.
În pomii de cacao cresc până la 50 de fructe în fiecare an. Este o producție foarte bună, având în vedere faptul că un singur fruct cântărește aproximativ o jumătate de kilogram și poate atinge 25 cm lungime. Fiecare fruct ascunde în jur de 50 păstăi de cacao, iar acestea conțin ingredientele absolut necesare pentru prepararea delicatesei îndrăgită de la mic la mare: cacao și untul de cacao. 
Atunci când culoarea fructelor devine portocalie, înseamnă că acestea sunt coapte și se îndepărtează cu mare atenție de pe trunchiul copacului. Fructul se taie în două părți, iar boabele deschise la culoare sunt extrase cu tot cu pulpa fructului. Aceasta din urmă va fermenta în timp și va menține o temperatură ridicată. Procedeul diminuează gustul amar al boabelor de cacao și împiedică formarea germenilor.
Boabele de cacao se așează la soare pentru a se usca bine. Apoi, următorul pas este împachetarea lor în saci și transportarea în lumea largă. De regulă, marile firme europene sau din America de Nord se ocupă de prelucrarea boabelor de cacao și le transformă în cele mai felurite sortimente de ciocolată.
Boabele se curăță în primul rând, apoi se prăjesc și se mărunțesc bine, până ce untul din interiorul lor începe să se topească și să se formeze o pastă de cacao. De aici, fiecare producător are propriile secrete pentru diversele feluri de ciocolată, care mai târziu se vor regăsi pe rafturile magazinelor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?