Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Izvorul vieţii: tradiţii şi mituri populare


Centrul social – Clubul copiilor Homocea „O șansă în plus pentru viață”  derulează, în parteneriat cu Åžcoala Generală Homocea, sat Costișa și Subfiliala de Cruce Roșie din loca-litate proiectul „Izvorul vieții – tradiții și mituri populare”.
Scopul acestui proiect, finanțat de Fundația Hilfsverein Nyphenburg e.V, constă în conștien-tizarea comunității asupra incidenței și prevalenței factorului educativ tradițional în familiile contemporane, păstrarea tradițiilor și miturilor populare ca filon în dezvoltarea persona-lității tinerilor din comunitate și sti-mularea respectului pentru creațiile anterioare ale satului.
Una dintre activitățile organizate în cadrul acestui proiect constă în fotografierea, în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, a tradițiilor și obiceiurilor populare practicate în comunitate cum ar fi colinde, capra, plugușorul, costume populare, casele cele mai vechi, tradiționale, și bătrâni reprezentativi aflați în diferite acti-vități gospodărești, cum ar fi tăierea porcului și prepararea lui.
Totodată, un grup de 20 de copii beneficiari ai Clubului, ce constituie grupul țintă al proiectului, doresc să facă cunoscut și să amenajeze locul pe care l-au denumit „Izvorul vieții”. „În comuna Homocea, sat Costișa, există un izvor, unde oamenii au realizat o troiță, izvor a cărui apă rece este considerată vindecătoare, dar fără a avea un atestat pentru această calitate. Atelierul foto al clubului și-a propus igienizarea acestei zone și realizarea unor fotografii, dar și convorbiri cu cei mai vârstnici oameni din sat, pentru aflarea adevărului. Acest izvor poate deveni, în viitor, un punct turistic, alături de poiana minunată în care se construiește o bisericuță în stil popular, din lemn. Cei care poposesc la «Izvorul vieții», așa cum l-am denumit noi, pot urca aproximativ 300 de metri să admire peisajul și să se reculeagă”, au precizat inițiatorii proiectului, prin care se dorește crearea unui album foto și a unui cont pe o rețea de socializare. „Nu trebuie să rămânem pasivi în fața unor locuri, obiceiuri și mituri populare care de obicei se transmit oral și pentru care tinerii și-au pierdut interesul, dar care reprezintă esența abi-lităților și comportamentelor umane, care formează o parte din conceptul educativ al familiei. Întrucât comuna Homocea are populație mixtă, română și romă, se vor consemna tradiții și obiceiuri din cadrul fiecărei comunități, precum și obiceiuri deja comune”, au transmis inițiatorii proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?