Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Vrâncenii preferă să divorţeze în faţa judecătorului


Nici „mica reformă în justiție”, nici intrarea în vigoare a noului Cod  Civil nu îndepărtează cuplurile, care au ales să se despartă, de instanțele de judecată. Vrâncenii preferă, în continuare, divorțul în fața judecătorului. Mulți din cauza faptului că este mult mai ieftin.
Potrivit Portalului Instanțelor de Judecată, după intrarea în vigoare a noului Cod Civil, respectiv 1 octombrie, numai pe rolul Judecătoriei Focșani au intrat 136 de dosare de divorț. „Au început să se pronunțe hotărâri de divorț potrivit noilor dispoziții legale. Ce este nou, față de ce era înainte în materie de divorț, e că simpla despărțire în fapt a soților constituie o cauză de desfacere a căsătoriei, fără necesitatea dovedirii altor împrejurări din care să reiasă imposibilitatea continuării relațiilor de căsătorie. Potrivit Noului Cod Civil, există și posibilitatea ca desfacerea căsătoriei să se realizeze din culpa reclamantului. Contrar așteptărilor, sunt foarte multe cupluri care solicită divorțul prin acord și asta mai ales după intrarea în vigoare a noului Cod”, a declarat judecătoarea Andreea Pascaru, de la Judecătoria Focșani.
Magistrații spun că, potrivit noilor reglementări, procedura este mult mai simplă, dosarul putându-se soluționa chiar de la primul termen de judecată, dacă cei doi s-au înțeles cu privire la numele pe care să-l poarte fiecare după desfacerea căsătoriei, dar și în privința situației copiilor. „Este de dorit ca părțile să se înțeleagă în ceea ce-i privește pe copii.  Înainte, potrivit vechilor reglementări, instanța era obligată să încredințeze spre creștere și educare pe copii rezultați din căsătorie, unuia dintre părinți. În lumina noilor reglamentări, instanța e obligată să stabilească de cine este exercitată autoritatea părintească cu privire la minori și să stabilească la care din cei doi părinți urmează să locuiască în mod constant copilul. Destrămarea relațiilor de căsătorie nu înseamnă ruperea legăturilor dintre copil și părintele la care nu mai locuiește efectiv”, a adăugat judecătoarea Pascaru.
Potrivit noilor reglementări instanța va stabili și cuantumul pensiei alimentare plătibilă de ambii părinți. Părintele la care va locui copilul va fi obligat la pata pensiei în natură, respectiv să-i asi-gure cheltuielile curente. Judecătorii susțin că sunt destule cazurile în care părinții care ajung să se despartă se înțeleg dinainte și cu privire la cuantumul pensiei.
Desfacerea căsătoriei se poate face și la notar sau la ofițerul de stare civilă ori apelând la un mediator. Vrâncenii preferă, însă, divorțul clasic, la judecătorie pentru că nu este scump. În instanță, taxa judiară de timbru costă 39 de lei, iar pentru cei care dovedesc că nu au niciun fel de ve-nituri chiar 8 lei. Dacă părțile aleg să se repre-zinte singure, economisesc și mai mulți bani, căci nu mai plătesc avocați.
În schimb, divorțul la notar, la primărie sau la mediator ar putea scoate din buzunarele părților și câteva sute de lei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?