Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Nu vă îmbolnăviţi, că nu sunt bani


Åžeful Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, Mihai Copaci, le recomandă vrâncenilor să nu se îmbolnăvească deoarece nu sunt bani pentru medicamente. Situația financiară din sistemul sanitar vrâncean a fost prezentată, ieri, la ședința Colegiului Prefectural. Afirmațiile corecte, dar dureroase, ale președintelui CAS Vrancea, au stârnit nemulțumirea unora dintre șefii serviciilor publice deconcentrate. Directorul Inspectoratului privind Calitatea Se-mințelor, Maricica Vrabie,    i-a cerut lui Copaci explicații pentru că este obligată să plătească două contribuții la sănătate, la salariu, respectiv PFA, dar trebuie să apeleze la serviciile din sectorul medical privat. „Stau pe un singur pat de spital, nu pe două. Dacă am nevoie de servicii mă duc la privat pentru că la stat nu mai sunt bani”, a afirmat Maricica Vrabie.
Singurul răspuns oferit de Mihai Copaci a făcut referire la prevederile legii sănătății și la obligațiile stabilite pentru cetățeni. Care sunt însă obligațiile statului? Ce primesc oamenii care plătesc aceste contribuții către sistemul sanitar? În legile sănătății se spune doar că salariații sunt practic sclavii statului căruia trebuie să îi plătească o cotă din veniturile salariale. Pentru acești bani, cetățenii primesc doar promisiuni deoarece sunt puși să plătească medicamentele din spitale sau să dea șpagă la doctori în schimbul unei consultații corecte.
Situația financiară dezastruoasă din sănătate este exprimată printr-un deficit de circa 72 milioane lei la nivelul județului. Astfel, în timp ce încasările realizate la nivelul județului sunt de 91,7 milioane lei, cheltuielile se ridică la 163 milioane lei. „Se cheltuie cu 77% mai mult decât se încasează”, a afirmat Mihai Copaci. Acesta a recunoscut că sunt probleme cu asigurarea finanțării farmaciilor pentru că, deși „a crescut fnanțarea, a crescut și consumul de medicamente”. „E mai bine să fii sănătos”, le-a spus președintele Casei celorlalți șefi de servicii publice deconcentrate.
Vizat direct, reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Sorin Hornea, i-a cerut șefului CAS Vrancea să reducă „scurgerile din sistem”..

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?