Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Spitalul din Odobeşti va fi redeschis


Spitalul din Odobești va fi redeschis. Reprezentanții administrației locale au contestat în instanță Hotărârea de Guvern de desființare a unității medicale, și au avut câștig de cauză. Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, vrea ca persoanele cu probleme de sănătate să se poată adresa spitalului începând de anul viitor.

Autoritățile locale din Odobești au avut câștig de cauză în dosarul în care soli-citau suspendarea Hotărârii de Guvern privind desființarea spitalului din localitate. Dosarul a fost soluționat de magistrații Curții de Apel Galați.
Deși soluția judecătorilor nu este definitivă, ea trebuie pusă în aplicare. „Am obținut suspendarea în instanță a Hotărârii de Guvern privind desființarea spitalului și înființarea căminului pentru persoane vârstnice la Odobești. Se suspendă Hotărârea de Guvern până la soluționarea procesului pe fond privind anularea în parte a Hotărârii de Guvern la Înalta Curte de Casație și Justitție. Termenul pe fond este 23 ianuarie, prima înfățișare. Decizia de suspendare rămâne definitivă și executorie până când Înalta Curte de Casație și Justiție va pronunța o hotărâre definitivă și irevocabilă privind anularea Hotărârii de Guvern”, a declarat Daniel Nicolaș, primarul orașului Odobești.
Edilul este de părere că reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea trebuie să încheie contract de prestări servicii cu spitalul, iar Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea ar trebui să includă unitatea pe lista spitalelor funcționale. „Acesta este primul pas pentru redeschiderea spitalului. În mod normal, după anunțarea acestei sentințe CAS VN are obligația să încheie contract de furnizare servicii cu Spitalul Odobești, iar DSP Vrancea trebuie să încludă această unitate pe lista spitalelor funcționale, mai ales că Spitalul de la Odobești are autorizație de funcționare valabilă”, a adăugat Nicolaș.
Spitalul din Odobești a fost închis de actuala guvernare pe 1 aprilie. 

Primarul Nicolaș vrea ca de anul viitor să redeschidă spitalul pentru populație

Primarul orașului Odobești consideră că spitalul a fost închis pe criterii politice.  „Până la acest moment, am avut mai multe solicitări de înființare a unui spital privat la Odobești, fie prin partene-riat public privat, fie prin privatizarea acestuia. Împreună cu Consiliul Local, am declinat toate aceste oferte, deoarece am considerat că orașul Odobești are nevoie de un spital public, care să asigurure servicii medicale în baza contractului de finanțare cu CAS Vrancea, și nu un spital la care populația ar trebui să plătească asistența medicală pe care o solicită. Ne-am fi dorit ca Guvernul să fi făcut o evaluare corectă și complexă asupra situației din fiecare localitate, fără a implica politicul în acest demers. Conform numărului de paturi la care trebuia să ajungă județul Vrancea pentru a respecta media convenită cu UE, ar fi trebuit înființate spitale, nu desființate, Vrancea fiind dub medie. De aceea, am luat în considerare că a fost încălcat un drept al nostru, al odobeștenilor și al populației din celelalte localități pe cale le deservea spitalul”, susține Nicolaș.
El speră să redeschidă spitalul la începutul anului viitor

Peste 35.000 de suflete vor redeschiderea spitalului
 
Spitalul Orășenesc din Odobești avea șase secții de profil, respectiv Interne, Pediatrie, Psihiatrie, Obstetrică-Ginecologie, Ambulatoriul de Chirurgie și Radiologie, dar și un laborator biologic și o farmacie. Capacitatea spitalului era de 45 de paturi, iar numărul persoanelor tratate anual de aproximativ 4.000.
Înainte de închidere, secțiile spitalului fuseseră re-novate și dotate cu aparatură de ultimă generație. „Este foarte bine că au câștigat acest proces. Este primul pas! Comunitatea are nevoie de acest spital. Toate lumea vrea să fie redeschis”, a afirmat Ion Bucur, primarul comunei Broșteni.
Åži primarul comunei Vârteșcoiu s-a declarat încântat de redeschiderea spitalului.  „Este o treabă foarte bună. Foarte multe persoane de aici se tratau la Spitalul din Odobești, mai ales că e doar la 4 kilometri de noi. Mergeau și pe jos, se duceau și cu căruțele. Sunt mândru de autoritățile locale din Odobești. Spitalul este ca și spitalul nostru, iar el trebuie redeschis!”, a precizat Eugen Cristea. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?