Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Birocraţia pune piedici fondurilor europene pentru fermieri


Un tânăr fermier vrâncean care vrea să obțină cei 40 mii euro acordați prin măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” trebuie să se înscrie într-o cooperativă sau un grup de producători. Noua condiție birocratică a fost impusă prin Ghidul Solicitantului și înlocuiește vechea formulă de asociație profesională cu profil agricol. Termenul limită al depunerii cererilor de proiecte pentru această sesiune este 13 ianuarie 2012.

Condițiile birocratice impuse de guvernanți vor reduce numărul tinerilor care pot obține fondurile europene acordate prin măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”. Pentru a fi siguri că obțin cele 100 de puncte la evaluarea proiectului, țăranii trebuie să facă parte „dintr-o formă asociativă, recunoscută conform legislației în vigoare”. Dacă până acum acestea erau asociații profesionale cu profil agricol, prin noul Ghid al Solicitantului, un fermier trebuie să fie membru al uneia dintre formele asociative următoare: grupuri de producători, societate coo-perativă agricolă, cooperativă agricolă, organizații de îmbunătățiri funciare sau dintr-o Organizație Interprofesională pentru Produsele Agroalimentare. Formele asociative pot fi constituite și recunoscute la nivel local, județean și național.
Datele referitoare la cooperativele agricole din județ pot fi consultate la Camera Agricolă Vrancea. „Dorim să ajutăm un număr cât mai mare de fermieri și suntem siguri că le putem fi de folos tuturor agricultorilor din județ care apelează la sprijinul specialiștilor de la Camera Agricolă”, a afirmat directorul Camerei Agricole Vrancea, Gabriel Necula.
În județ nu există un grup de producători recunoscut, dar sunt 21 de cooperative agricole. „Tinerii fermieri pot veni la Camera Agricolă și le recomandăm una dintre coo-perativele agricole care funcționează în județ”, a afirmat Carmen Popescu, specialist în cadrul Camerei Agricole. Aceasta a precizat că, din păcate, doar câteva cooperative agricole sunt funcționale din cauza condițiilor fiscale. Unele dintre aceste structuri asociative abia reușesc să își plătească impozitele din cotizațiile membrilor. „Impozitul minim le-a distrus, au fost obligate să plătească amenzi de mii de lei”, a explicat Carmen Popescu.
Dacă vor să se înscrie într-o cooperativă agricolă, tinerii fermieri trebuie să achite taxa de înscriere în această formă asociativă. De exemplu, una dintre cooperativele funcționale din Vrancea, Agroexport din Vidra, percepe o taxă de 500 lei. „Solicitantul mai trebuie să aducă copie după actul de identitate, în cazul persoanelor fizice sau după certificatul de înmatriculare al firmei. Acestea sunt singurele obligații pe care le are un membru”, a afirmat Mitică Apostu, de la Cooperativa Agroexport Vidra.

Criterii minime pentru fondurile europene

Prin măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, fondurile europene sunt acordate de Uniunea Europeană pentru fermierii care își extind gospodăria agricolă, cumpără teren sau animale. Proiectele pot fi realizate de către specialiștii Camerei Agricole Vrancea, care au o experiență vastă și au realizat sute de documentații atât pentru fermierii care au accesat măsura 112, cât și pentru cei care au depus proiecte pentru măsura 141.
Pentru a primi finanțarea nerambursabilă europeană, fermierul trebuie să îndeplinească cerințele de conformitate și eligibilitate. Astfel, agricultorii trebuie să aibă cel mult 40 de ani, neîmpliniți la data depunerii Cererii de finanțare. Exploatația agricolă a tinerilor fermieri trebuie să aibă o dimensiune economică cuprinsă între 6 și 40 Unități de Dimensiune Economică (UDE), să fie situată pe teritoriul țării și să fie înregistrată în Registrul unic de identificare la APIA și Registrul agricol. Conform legislației, UDE reprezintă unitatea prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploatații agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploatației și are o valoare de 1.200 euro.

130 de fermieri vor primi banii europeni

Proiectele depuse de 130 fermieri vrânceni pentru obținerea fondurilor europene au fost declarate eligibile la evaluarea realizată de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. Alte cinci proiecte depuse de vrânceni nu au fost declarate eligibile, iar patru proiecte au fost retrase din cadrul măsurii. Sesiunea pentru depunerea cererilor de finanțare aferente măsurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri” s-a desfășurat în perioada 1 – 29 iulie, iar rezultatele evaluării au fost publicate deja pe site-ul APDRP. Cele mai accesate domenii de investiții au fost cele pentru apicultură și ferme vegetale dar și pentru creșterea animalelor, exploatații horticole și modernizări ale fermelor. Fermierii vor fi notificați, în următoarele zile, dacă proiectul depus a fost declarat eligibil sau neeligibil.
În urma primirii notificării, în termen de 5 zile lucrătoare beneficiarii pot depune contestații cu privire la rezultatele evaluării proiectelor. Acestea se pot depune la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. Potrivit APDRP, doi dintre fermierii care au depuse documentație „și-au creat artificial condiții de a be-neficia de sprijin” și nu au preluat în totalitate o explotație agricolă, așa cum prevede Ghidul Solicitantului. Conform Ghidului, preluarea unei exploatații agricole este considerată trecerea tuturor terenurilor agricole și a animalelor înregistrate în Registrul unic de identificare de la APIA, de la cedent la cesionar, cu excepția locuinței și a terenului aferent locuinței (anexe gospodărești).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?