Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Consumul de peşte, benefic pentru sănătatea cardiacă a femeilor


Riscul de a suferi din cauza unor maladii cardiace este mult mai scăzut în cazul femeilor care consumă cu regularitate carne de pește, bogată în Omega 3, în comparație cu femeile care consumă puțin, sau deloc, carne de pește, se afirmă într-un studiu. Acest studiu danez, publicat în revista editată de American Heart Association, este primul care a analizat în special starea de sănătate a femeilor cu vârste cuprinse în intervalul 15 – 49 de ani și binefacerile imediate ale consumului de carne de pește asupra stării lor de sănătate cardiacă, fără să insiste pe efectele pozitive asupra longevității persoanelor monitorizate.
Femeile care consumă rar sau deloc carne de pește prezintă un risc de ma-ladii cardiovasculare de peste 50% pe o perioadă de opt ani, în raport cu femeile care consumă în mod regulat carne de pește, au precizat autorii studiului. Femeile care consumă carne de pește rar sau deloc se confruntă cu un risc de maladii cardiace cu peste 90% mai mare în comparație cu riscul prezentat de femeile care consumă pește în fiecare săptămână.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 49.000 de femei cu o vârstă medie de 30 de ani, iar durata de monito-rizare a fost de opt ani. „Cea mai mare dificultate cu care ne confruntăm atunci când promovăm astfel de mesaje din domeniul sănătății pu-blice, adresându-ne persoanelor tinere, constă în general în faptul că binefa-cerile (atitudinile promovate) nu sunt percepute înainte de vârsta de 30 de ani sau de 40 de ani. Studiul nostru, însă, a dovedit că lucrurile nu stau deloc astfel, și că aceste binefaceri pot fi așteptate pe termen scurt”, a explicat Marin Strom, unul dintre autorii studiului.
Cele mai multe dintre femeile participante la studiu care consumau în mod regulat carne de pește au declarat că obișnuiesc să mănânce cod, somon, hering și scrumbie – specii de pești a căror carne este bogată în Omega 3, un acid gras polisaturat, despre care oamenii de știință afirmă că are un efect protector împotriva pro-blemelor cardiace și vasculare. „Pentru a se bucura de binefacerile consumului de pește sau ale uleiului de pește, trebuie urmate recomandările dietetice care îi sfătuiesc pe oameni să mănânce carne de pește ca fel principal la masă, cel puțin de două ori pe săptămână”, a precizat Marin Strom.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?