Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Fetiţa carbonizată fusese bătută şi trimisă la muncă


Moartea fetei de 14 ani, din localitatea Faraoanele, comuna Vârteșcoiu, a scos la iveală amănunte șocante. La o zi de la tragedie, locuitorii din comună au început să spună că adolescenta era bătută de tată și trimisă la muncă. Directorul școlii din comună știa că fata muncește și că lipsește de la școală, dar nu i s-a părut nimic nelalocul lui. Reprezentanții primăriei se scuză și ei. Nu aveau de unde să știe ce se petrece în familia Crăciun. Până una alta, o fetiță de 14 ani a murit carbonizată după ce tatăl ei a trimis-o să aprindă focul. 

Vestea că Ionica Crăciun, fata de 14 ani, din Faraoanele, comuna Vârteșcoiu a murit, luni seara, într-un incendiu, i-a șocat pe locuitorii din comună. După tragedie, comunitatea a început să reacționeze. Din păcate, prea târziu pentru Ionica. Deși toată lumea știa, nimeni nu a spus nimic. Mulți s-au apucat să-și dea cu părerea despre modul de viață al acesteia, după ce Ionica Crăciun a ars de vie într-un vagon.
Într-un comentariu, postat de Daniela Toma pe site-ul Monitorului de Vrancea, se arată că Ionica și frații ei erau chinuiți de tatăl lor, dar și că mergeau bătuți la școală. „Ea a fost ca și ceilalți frați ai ei, niște copii tare necăjiți. La fel a fost și mama lor. Tatăl, un bețiv și un iresponsabil, îi bătea pe toți. De ce a trebuit să se ajungă aici? De ce autoritățile sau școala nu s-au autosesizat la timp, să nu se fi întâmplat această nenorocire. Copiii se duceau bătuți la școală, asta când ajungeau. Munceau cot la cot cu mama lor, o femeie tare chinuită. Un copil nevinovat. Este cu adevărat cutremurător ceeea ce s-a întâmplat. Sper ca măcar ceilalți copii să fie salvați de bătăile și cruzimile tatălui, iar el să fie pedepsit așa cum merită”, spune Daniela Toma.
Cei care au cunoscut-o au numai cuvinte de laudă despre Ionica și spun că era un copil care avea multe vise și care vroia să ajungă cineva. Într-un mesaj postat pe site-ul nostru, o colegă de școală a fetei decedate, Adina Alexandra Ion spune despre Ionica Crăciun că era un om cu suflet mare. „Îmi era o colegă de școala cât se poate de simpatică. Avea un suflet mare și nici în acest moment nu îmi vine să cred că s-a dus. Era mereu veselă, îi plăcea să fie în centrul atenției și mereu voia să fie cea mai «băgată în seamă». Îmi pare nespus de rău că ne-a lăsat. Nu mă gândeam niciodată că se va întampla asta. Această copilă își dorea să ajungă la liceu, să ajungă cineva și  uite că visul ei s-a spulbe-rat odată cu ea”, spune Adina Alexandra Ion.
În același mesaj, colega de școală lasă să se înțeleagă că Ionica Crăciun era un copil chinuit care muncea mereu pentru a-și putea cumpăra o pâine. Din această cauză, fata avea momente când neglija școala. „Neglijența tatălui .. nu poate fi iertată de nimeni. Se spune că ea a fost mereu cea care i-a ajutat pe părinții ei. Avea zile, săptămâni, când nu venea la școală deoarece muncea pentru a câștiga o pâine. Ea nu a fost ca ceilalți copii, ea nu a avut copilăria pe care toți copiii din ziua de azi o au, ea a fost un copil care și-a dorit să aibă tot ce au colegii ei. Să aibă un loc în viață, să fie mereu prima la școală, dar .. din cauză că a fost nevoită să muncească nu și-a putut îndeplini visurile. Toți făceau glume pe seama ei, dar ea era fericită că totuși era băgată în seamă. Mă gândesc, oare cu ce a greșit ea în această viață? De ce trebuia să i se întâmple tocmai ei una ca asta? De ce ? Dumnezeu să o odihnească în pace”, își încheie mesajul Adina Alexandra Ion.

Åži-a dorit pufuleți cu surprize și o sticlă cu suc

Într-un alt comentariu postat pe site-ul ziarului nostru, o altă persoană din localitate spune că „soția mea a fost învățătoarea acestei fetițe și îmi povestea, acum, că într-o scrisoare scrisă lui Moș Cră-ciun, nu își dorea decât o sticlă de suc și o pungă de pufuleți cu surprize”. „Dumnezeu să o odihnească!” spune Cornel Dră-ghiciu.
Cu toate că oamenii știau că fetița și frații ei sunt chinuiți, nimeni nu a spus nimic până în momentul în care s-a produs nenorocirea. Acum, oamenii au început să-și dea cu părerea și încearcă să caute vinovați deși ar fi putut să anunțe chiar ei Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului printr-un simplu telefon anonim la numărul 983. De altfel, legea obligă cetățenii ca în momentul în care au informații despre un astfel de caz să anunțe.
Directorul Åžcolii din Vârteșcoiu știa că fata merge la muncă. „Venea foarte rar la școală și nu vorbesc doar despre anul acesta ci și în anii ante-riori. Agresiuni fizice nu avea. Åžtiam doar că este luată la muncă de către mama ei. Se vedea că este un copil muncit. Mama venea la școală doar atunci când primea înștiințări acasă și i se aduce la cunoștință situația fetei, respectiv numărul de absențe și corijențele. Mama avea grijă de ea și de ceilalți copii. Din spusele ei am înțeles că tatăl era cel care o obliga să o ia pe fată cu ea la munca cu ziua”, a spus Mihaela Artenie, directorul Åžcolii din Vârteșcoiu. 
Din declarațiile directoarei reiese că știa în ce condiții trăiește copila, dar nu a făcut nimic în acest sens.
Reprezentanții primăriei nu aveau cunoștință despre faptul că tatăl și-ar fi bătut copiii. Referentul social al primăriei din comuna Vârteșcoiu este în concediu așa că am vorbit cu referentul agricol. Doamna s-a arătat indignată de faptul că cei care au știut ceva nu au spus. „Întrebați la poliție despre acest caz că noi nu avem de unde să știm. Referentul social este în concediu. Åžtiți cum este lumea. De ce nu au spus nimic până acum dacă știau? Trebuia să facă sesizare. Pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Nu au creat probleme în comună, iar în familie nu avem noi de unde să știm ce se întâmplă”, ne-a spus referentul agricol al primăriei din comună.
Reptezentanții Protecției Copilului vor face o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat, dar și dacă frații fetei trăiesc în condiții decente.

Nepăsarea ucide pentru a doua oară

Nu este prima dată când are loc o tragedie și când oamenii vorbesc după ce aceasta se produce. În cursul acestui an, o fetiță de câțiva anișori, din comuna Câmpuri a fost omorâtă în bătaie de tatăl vi-treg. Până la tragedie nimeni nu a spus nimic. După ce au aflat că fata a murit, localnicii au început să acuze. Toți știau că fetița era bătută frecvent de tatăl vitreg, că ar fi fost pusă să mânânce fecale și multe altele. Cu toate acestea, oamenii au dat dovadă de nepăsare.

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?