Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Lecţie de optimism dată de persoanele cu handicap instituţionalizate


Ziua Internațională a Persoanelor cu Handicap a fost sărbătorită, ieri, în toate centrele Direcției Generale de Asistență Socială (DGASPC) Vrancea, în care trăiesc astfel de oameni. Entuziasmul și veselia tuturor acestor persoane, tineri sau vârstnici, a fost pur și simplu molipsitoare, iar talentul lor uimitor, naturalețea și bucuria cu care și-au prezentat momentele artistice au făcut să cadă orice barieră dintre așa zisul normal și anormal.

Foarte mulți, probabil, când aud de centre de recuperare, de îngrijire, de asistență destinate persoanelor cu handicap, își închipuie că acolo viețuiesc fie cine știe ce oameni în stadiul de legumă, schimonosiți de soartă, incapabili de a face ceva, fie violenți, agresivi, respinși de-ai lor și de societate. Ei bine, acești foarte mulți și-ar fi schimbat total optica dacă ar fi asistat la explozia de bucurie ce s-a petrecut, ieri, în toate aceste centre!
Vă puteți închipui Miorița, interpretată de ți se ridica părul pe tine, de un bărbat de vreo 60 de ani care, doar prin intonație, a reușit să facă versurile înțelese de cei din jur, deși rostirea cuvintelor a fost extrem de greoaie cu o gură afectată de pareză?
Vă puteți imagina sceneta Păcală interpretată de vârstnici de 70 de ani, care, deși sprijiniți în baston, cu câte un picior târâș, brațe înțepenite, fără dinți sau cu fețe transformate de boli necruțătoare, au jucat cu atâta talent și umor încât au făcut asistența să râdă cu gura până la urechi și să aplaude frenetic?
Åži mai ales, vă puteți închipui bucuria tuturor acestor bunici, dezlănțuită atât de sincer într-un dans ritmat încât să scoale spectatorii de pe scaune? Ei bine, cam așa s-au petrecut lucrurile ieri, la Centrul rezidențial pentru persoanele vârstnice Odobești, condus de Nicușor Blându, unde sunt ingrijiți 25 de bunici și bunicuțe cu diverse handicapuri. Înainte de momentele descrise mai sus, ei înșiși au fost spectatorii recitalului de colinde sensibil interpretate de copiii din Mo-dulele familiale Odobești, prezentate sub genericul „Să ne găsim bunicii”. „Am avut bucuria să asistăm, aici, la întâlnirea dintre două gene-rații. Åži ni s-a demonstrat, dacă mai era nevoie, că talentul și bucuria nu țin cont nici de vîrstă, nici de dizabilitate!”, a declarat Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea.

Ropote de aplauze la CITO Odobești

În Clubul Centrului de Integrare prin Terapie Ocupațională (CITO) Odobești a fost, ieri, veselie mare. Peste 200 de oameni, beneficiari ai CITO, mai tineri sau mai în vârstă, au asistat cu entuziasm la remarcabilul spectacol rea-lizat de cei mai talentați dintre colegii lor. S-au spus poezii, s-au interpretat scenete, melodii populare și muzică ușoară, au fost dansuri mo-derne și populare și chiar o expoziție cu obiecte realizate de cei pasionați de pictură, modelaj, sculptură. Talentul artiștilor a ridicat efectiv sala în picioare!
De departe, preferatul publicului a fost Ciprian Ursu, fost beneficiar al CITO care a interpretat, la modul profesionist, alături de două colege, melodii de muzică ușoară. Toți cei prezenți, ieri, în Club au întâmpinat cu aplauze furtunoase și au scandat numele primarului Daniel Nicolaș care a sosit la Clubul CITO împreună cu delegația DGASPC și cu reprezentantul Consiliului Județan Vrancea, Cristi Misăilă. „Mie chiar îmi pasă de voi, cum îmi pasă de fiecare om din acest oraș. Vă urez ca noul an, în ciuda greutăților financiare, să dea Dumnezeu să îl trecem cu bine și să ne bucurăm unii de alții”,  a răspuns primarul Nicolaș celor ce l-au întâm-pinat cu atâta bucurie.  
Momente la fel de remarcabile s-au petrecut, ieri, și la Centrul de Recupe-rare și Reabilitare Neuropsihici Jariștea precum și la Centrul de Îngrijire și Asistență Măicănești. Toți oamenii ocrotiți în toate aceste structuri ale DGASPC au avut, ieri, parte și de o masă festivă de unde nu au lipsit prăjiturile și tortul, precum și de o seară – mult așteptată – de discotecă. „Am marcat Ziua Internațională a Persoanelor cu Handicap în toate centrele DGASPC, prin diverse manifestări ce au ca scop de a transmite tuturor, mesajul oamenilor ce trăiesc în ele, nevoia lor de înțelegere, acceptare, solidaritate. În cadrul spectacolelor realizate peste tot, beneficiarii s-au întrecut pe sine!”, a concluzionat Daniela Nicolaș, directorul general al DGASPC Vrancea. Åži chiar așa a fost!
Dacă relatarea din acest articol nu e suficientă, priviți galeria foto și vă veți convinge!

Articolul precedent
Articolul următor

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?