Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Tarifele la energie şi gaze vor creşte


Tarifele la energie și gaze vor crește odată ce ANRE va obliga distribuitorii de gaze și electricitate, din 2012 sau 2013, să propună clienților soluții de eficientizare ale căror costuri pot fi recuperate prin ajustarea prețului de livrare. „Pentru realizarea (scopului de economisire a energiei – n.r.) operatorii sistemelor de distribuție pot opta pentru participarea la un acord pe termen lung negociat cu ANRE, în cadrul căruia costurile programului de economie de energie vor fi recupe-rate prin ajustarea ta-rifelor de distribuție (sau pentru – n.r.) contribuția la Fondul de eficiență energetică cu o valoare anuală egală cu 0,5% din cifra de afaceri aferentă activității de distribuție a energiei în anul precedent”, se arată într-un proiect elaborat de Autoritatea Naținală de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Proiectul ar urma să fie adoptat printr-o lege care să transpună în legislația națională o directivă a UE, și va fi aplicat din 2012 sau 2013.
Potrivit ANRE, directiva se află în dezbaterea instituțiilor europene și va transfera distribuitorilor sau furnizorilor de energie o parte din obligațiile naționale de eficiență energetică. Totodată, directiva va cuprinde și posibilitatea includerii în sistemul de obligații a cerințelor cu scop social. Spre exemplu, o soluție pentru eficientizarea consumului de gaze la o școală ar putea fi construirea unui centrale termice mai performante. Investiția ar fi făcută de furnizorul de gaze, care ulterior își va recupea banii prin tarif. „Operatorii sistemelor de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale vor rea-liza anual o economie de energie de minimum 0,5% din volumul energiei distribuite în anul precedent. Economia de energie se va realiza la consumatorii finali și va fi raportată către ANRE și validată de ANRE”, se arată în proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?