Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Salariul minim nu acoperă cheltuielile coşului zilnic


Intenția Guvernului de majorare a salariului minim de la 670 la numai 700 de lei în-calcă sensul ideii de „salariu minim”, acesta trebuind să reprezinte o sumă care să acopere cheltuielile coșului zilnic și să permită salariaților să se întrețină, afirmă confederația „Cartel ALFA”.
Într-o scrisoare deschisă adresată primului-ministru, remisă duminică, agenției MEDIAFAX, Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” susține că salariul minim pe economie garantat în plată trebuie, în primul rând, să reflecte valoarea muncii în relația dintre angajat și angajator, dar trebuie, în același timp, să fie un instrument de stimulare a pieții muncii și o cale de eliminare a evaziunii fiscale. Mai mult, adaugă sursa citată, valoarea salariul minim pe economie este un instrument care poate aduce resurse suplimentare la bugetul de stat, prin realizarea unor contribuții și taxe suplimentare, dar și de reducere a cheltuielilor la capitolul asigurări sociale. Valoarea salariului minim garantat în plată trebuie să țină cont și de evoluția și valoarea productivității muncii. „Guvernul României, care a interzis publicarea periodică a acestui coș minim, confundă ideea de salariu minim cu aceea de ajutor social, ceea ce este în egală măsură și umilitor și ilegal, salariul minim trebuind să cuantifice munca depusă de fiecare lucrător”, spune sursa citată. CNS „Cartel ALFA” menționează că o valoare reală a salariului minim, conform coșului minim calculat, ar trebui să se situeze la 1.100 de lei.
CNS „Cartel ALFA” consideră că este necesară o analiză economică atentă care să urmărească apărarea intereselor lucrătorilor (care sunt exploatați), apărarea interesului statului (acela de a colecta corect și de a avea resurse pentru investiții, renunțând la asistența socială pentru persoanele active), și nu, după cum pare, protejarea intereselor de campanie electorală ale partidelor aflate la putere: prin sponsorizări. Confederația atrage atenția că rolul Guvernului nu este acela de a fi un proeminent exemplu de contravenient la lege, ci de a fi un model de respectare a legalității.
CNS „Cartel ALFA” mai reamintește că instituția Consiliului Economic și Social (CES) nu mai funcționează legal ca un organism tripartit, ca urmare a retragerii tuturor celor cinci confederații sindicale reprezentative. În plus, nici societatea civilă nu este reprezentată conform legii.
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, vineri dimineață, că din sistemul bugetar vor fi disponibilizate în 2012 aproximativ 120.000 de persoane, care vor fi și din administrație. Președintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, declara vineri că cele 120.000 de disponibilizări anunțate în 2012 sunt „o curățare politică”, întrucât vor pleca cei competenți și vor rămâne „piloșii”, ceea ce este un „act de bișniță” pentru că se transferă aceste posturi la PFA-uri.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?