Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

De la Focşani a pornit construirea Israelului


Aproximativ 200 de evrei au venit, ieri, la Focșani, pentru Conferința internațională „Primul Congres Sionist – Focșani 1881”. Întâlnirea organizată la Ateneul Popular a fost un prilej de reîntâlnire cu foștii colegi și prieteni rămași în Focșani. Conferința a fost organizată de Federația Comunităților Evreiești din România, Asociația Sionistă din România și Comunitatea Evreilor din Focșani. Printre cei prezenți la Focșani s-au aflat deputatul Aurel Vainer, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, și ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer.

Ateneul Popular a fost neîncăpător, ieri, pentru cei aproximativ 200 de evrei care au venit la Conferința Internațională din Focșani. Pentru unii dintre ei a fost un prilej de reîntâlnire cu foști colegi, cu care nu s-au văzut de zeci de ani. Shlomo Abramovici, vicepreședintele Asociației evreilor originari din România în Israel,   s-a revăzut după 48 de ani cu un fost coleg din școală. Bărbatul tremura de emoția întâlnirii. „Am întâlnit un fost coleg de bancă de la școală. L-am văzut după 48 de ani. Nu l-am recunoscut, mi-a spus că a fost coleg cu Abramovici Solomon și        i-am spus «nu mai spune, eu sunt» și mi-a spus cum îmi spunea atunci «tu ești măi Sulică?». Pur și simplu sunt mari emoții”, a povestit Shlomo Abramovici.
Bărbatul s-a născut în 1946, la Focșani. Chiar și după 48 de ani vorbește bine limba română.. „Aici m-am născut, m-am educat. Toate lucrurile bune care m-au ajutat în viață le-am făcut aici”, spune Shlomo Abramovici. Chiar dacă nu mai recunoaște multe străzi din Focșani, nu a uitat frumusețea munților Vrancei. „Focșaniul, nu am reușit să îl recunosc. În special după cutremurul din 1977 s-a schimbat mult. Din strada mare nu mai recunosc nimic. Aș fi vrut ca după vizita asta să fac Focșaniul înfrățit cu orașe din Israel. Deocamdată am reușit să fac ce i-am promis domnului primar. Am pus Focșa-niul pe traseul grupurilor din Israel care vizitează România. În scurt timp, majoritatea grupurilor care merg spre Moldova vor opri la Focșani”, spune Shlomo Abramovici, care spune că Vrancea nu este mai prejos de Poiana Brașov.

„Aportul evreilor din România la construirea Israelului este extraordinar de mare”

Evreii din Focșani sunt mândri de organizarea Conferinței internaționale „Primul Congres Sionist – Focșani 1881”. Mircea Rond, președintele Comunității Evreiești Vrancea, spune că evenimentul la care participă personalități cultu-rale este o oportunitate pentru evreii din județ. „Această întâlnire înseamnă ieșirea noastră pe plan internațio-nal. Cu această ocazie au văzut noua față a Sinagogii și au luat cunoștință de ce am făcut noi în ultimii zece ani”, ne-a spus Mircea Rond.
Conferința a fost organizată de Federația Comunităților Evreiești din România, Asociația Sionistă din România și Comunitatea Evreilor din Focșani. „De mulți ani am vrut să organizăm ceva pentru a demonstra că aportul evreilor din România la sionism și construirea Israelului este extraordinar de mare, că, de fapt, de aici a pornit mișcarea. Imediat după Congresul sionist care a avut loc la Focșani au venit de la Moinești, din zona Moldovei, mulți evrei care au întemeiat localități, Rosh Pina, Zichron Iaakov, care sărbătoresc 130 de ani de când au fost puse pe picioare. Asta îmi dă o mare mândrie. Ca focșănean, pot să demonstrez în toată lumea aportul pentru sio-nism și pentru refacerea statului Israel”, a afirmat Shlomo Abramovici.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?