Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Ce bărbaţi folosesc prezervativul


Bărbații cu un nivel ridicat de testosteron – care, în mod tradițional, au  o imagine negativă în ceea ce privește comportamentul sexual – nu se tem, de fapt, să folosească prezervativul, potrivit unui nou studiu.
Autorii acestui studiu, un grup de cercetători din Statele Unite ale Americii, au chestionat bărbați în vârstă de 18 și 19 ani, în primul an de colegiu. Grupul de voluntari a fost format din 78 de persoane, majoritatea heterosexuale, provenind din familii cu venituri mari. Voluntarii au răspuns la întrebări legate de starea lor de sănătate, dar și de practici privind igiena și sexul protejat. De asemenea, cercetătorii au luat mostre de salivă de la subiecți, pentru a le măsura nivelul de testosteron. Rezultatele acestui studiu au infirmat clișeele potrivit cărora bărbații cu un nivel mai ridicat de testosteron în organism nu urmează regulile clasice de protecție. Astfel, bărbații care prezentau cele mai mari niveluri de testosteron în organism s-au dovedit a fi cei care nu au avut rețineri privind folosirea prezervativului.
Sari Van Anders, cercetător la Universitatea din Michigan, unde a fost realizat studiul, a declarat pentru LiveScience că sexul protejat este văzut, în prezent, drept un lucru negativ. Astfel, „riscul social” pe care și-l asumă cineva atunci când insistă ca partenerul său sexual să se protejeze este mai mare decât „riscul social” de a face sex neprotejat. Persoanele cu un nivel de testosteron ridicat au mai multă încredere în forțele proprii și își asumă mai multe riscuri.
Deși riscurile contactului sexual neprotejat sunt, printre altele, o sarcină nedorită și transmiterea de boli venerice, foarte puțini tineri par să fie conștienți de acest lucru. Potrivit studiului, tinerii își fac mai degrabă griji să nu fie văzuți ca persoane care au o boală venerică, dacă insistă să folosească un prezervativ. „Probabil că alternativa sexului protejat este una riscantă, din punctul de vedere al statutului unui student de colegiu, care este la început de drum”, a adăugat Sari Van Anders.
Totuși, o altă ipoteză legată de rezultatele cercetării este faptul că tinerii cu un nivel ridicat de testosteron spun că folosesc prezervativul pentru a părea cunoscători în domeniul sexului. Potrivit aceluiași studiu, bărbații cu un nivel scăzut de testosteron folosesc foarte rar prezervativul, mai ales în situații jenante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?