Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

La coadă, pentru un loc în centrele de asistenţă socială


Vârstnici care nu se mai pot descurca singuri, persoane cu handicap ce nu mai au pe nimeni care să le poarte de grijă, copii crescuți în instituțiile statului, care odată deveniți majori nu mai au unde să locuiască… Sunt oameni disperați, pentru care singura șansă de supraviețuire este internarea într-unul dintre centrele de asistență socială. Locurile în astfel de camine sunt, însă, limitate și în Vrancea. Iar oamenilor nu le rămâne decât să aștepte ori să plece sau să moară vreun beneficiar ca să obțină un loc.

Pe parcursul acestui an, 41 de persoane au bătut la ușa Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH) din cadrul DGASPC Vrancea, solicitând masă și casă într-unul din centrele de asistență socială din județ. Potrivit celor declarate de Ionuț Nica, șef birou management de caz din cadrul DPPAH, 32 de astfel de cazuri au fost rezolvate, alte nouă rămânând pe lista de așteptare. „Aproape jumătate din cazurile rezolvate, adică 17, au fost vârstnici cu handicap care au fost internați în Centrul de Îngrijire și Asistență Măicănești. Restul au fost tineri proveniți din centrele DGASPC care au împlinit 18 ani și care nu au putut fi reintegrați în familii. Ei au fost internați, în funcție de caz, la Centrul de Recuperare și Reabilitare Cotești, Centrul de Îngrijire și Asistență Odobești și cei mai mulți la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională Odobești”, a declarat Ionuț Nica. El a precizat că cei nouă vrânceni care au rămas pe lista de așteptare sunt, în general, persoane cu handicap mental iar în centrele de specialitate ale DGASPC din Jariștea, Cotești și Măicănești sunt ocupate la capacitate maximă. „Aceste nouă persoane care au depus cereri de solicitare a unui loc într-un ccentru provin din familii. Patru dintre ei suferă de schizofrenie, ceilalți au întârziere mentală și tulburări de comportament, sunt violenți sau trebuie supravegheați pentru că pleacă mereu de acasă. Mai sunt, de asemenea, și persoane care au demență sau handicap asociat”, a subliniat Ionuț Nica.
Persoanele care obțin un loc într-o astfel de instituție trebuie să suporte, din veniturile proprii, o parte din cheltuielile necesare întreținerii. Daniela Nicolaș, directorul general al DGASPC Vrancea a declarat că această contribuție reprezintă 80% din veniturile proprii ale beneficiarului. „Atât în cazul persoanelor vârstnice cât și în cel al persoanelor cu handicap, contribuția este de 80% din veniturile proprii, dar nu mai mult de 602 lei, conform legislației în vigoare. Dacă persoanele respective nu au niciun fel de venit, atunci contribuția va fi plătită de familie. Doar dacă nici familia nu realizează, pe membru de familie, salariul minim pe economie, atunci beneficiarii sunt scutiți de plata contribuției”, a precizat Daniela Nicolaș.
Pe lângă cerere, cei care vor să se interneze într-un centru de asistență  socială mai trebuie să depună la sediul DPPAH Vrancea ancheta socială, adeverință de la medicul de familie, certificatul de handicap (unde e cazul) și copie de pe actele de stare civilă. „De asemenea, primăria de domiciliu trebuie să facă o solicitare către DPPAH prin care să arate că în cazul solicitantului nu a identificat măsuri alternative. Asta pentru că, potrivit legii, admiterea unei persoane într-un centru rezidențial, cu unele excepții, se face numai în cazul în care acesteia nu i se pot asigura protecția și îngrijirea la domiciliu sau în cadrul altor servicii din comunitate”, a detaliat Daniela Nicolaș.

Centre în sprijinul persoanelor în nevoie

Pe lângă solicitările de internare, la Direcția pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap Vrancea au fost depuse, anul acesta, cereri din partea unor persoane care aveau nevoie de alte servicii specia-lizate oferite de încă două centre. Este vorba de Centrul respiro din Măicănești și de Centrul pentru recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu din Odobești. „Centrul respiro din Măicănești este destinat asistenților personali ce au în îngrijire persoane cu handicap grav și care au nevoie de o perioadă de timp liber în care să-și rezolve diverse probleme. Pentru 20 de zile, ei pot aduce la acest centru persoanele pe care le îngrijesc iar aici vor primi cazare, masă și asistență specializată. Internarea se face în baza certificatului de handicap iar după cele 20 de zile, persoanele cu handicap se întorc în familie. Anul acesta au fost 28 de solicitări pentru Centrul respiro de la Măicănești”, a declarat Ionuț Nica, șef birou management de caz din cadrul DPPAH Vrancea.
Alți 151 de vrânceni cu handicap, ce au sau au avut nevoie de recuperare neuromotorie, au apelat, anul acesta, la serviciile Centrului pentru recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu Odobești. În acest centru beneficiarii pot fi cazați singuri sau, în funcție de caz, împreună cu asistenții lor personali, timp de zece zile. „În general sunt persoane cărora Comisia de expertiză le-a recomandat să urmeze un program de recuperare și astfel ei vin, în serii de câte zece zile, iar dacă e nevoie revin. Ei beneficiază de cazare și masă în mod gratuit precum și de serviciile specializate oferite de kinetoterapeut, maseur, asistent balneo-fizio-kinetoterapie”, a mai precizat Ionuț Nica.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?