Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Sindicaliştii din agricultură vor să schimbe legile


Sindicaliștii din agricultură pregătesc zece modificări legislative pentru al doilea an de implementare a proiectului „Împreună pentru dezvoltarea dialogului social în România”. Printre propunerile de afaceri ale Federației Agricultorilor se află un centru de preluare a legumelor, un centru de meșteșuguri și chiar o întreprindere cu profil viticol.

Modificarea Codului Fiscal pentru a permite antrepozitarilor fiscali să cumpere vinuri vrac de la micii producători agricoli este una dintre propunerile legislative ale sindicaliștilor din agricultură. Nu mai puțin de zece modificări ale actelor normative sunt pregătite de sindicaliști pentru anul 2012. Propunerile legislative vor fi făcute în cadrul unor ateliere de lucru unde vor fi cooptați specialiști din fiecare domeniu agricol, precum inginerul Manole Toader de la Fede-rația Viticultorul.
Radiografia pro-blemelor cu care se confruntă țăranii din regiunea de Sud-Est a României a fost discutată, ieri, la ședința de evaluare a proiectului „Împreună pentru dezvoltarea dialogului social în România”. Evaluarea primului an de implementare a proiectului a fost făcută de Confederația Meridian și Federația Agricultorilor Fermierul. Cu o valoare de peste 4,5 mi-lioane euro, proiectul este finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. La conferința care a avut loc în sala de ședințe a Consiliului Local Focșani au participat reprezentanți ai Consiliului Județean, Prefecturii, Primăriei Focșani, instituțiilor deconcentrate și loca-lităților vrâncene.

Drumul „nenorocit” de la Vintileasca

Coordonatorul regional al proiectului, Costel Ichim, a afirmat că agricultorii se confruntă cu multiple probleme, de la cele econo-mice pînă la starea proastă a drumurilor. El a dat exemplu starea dezastruoasă a drumului către Vintileasca, ce blochează dezvoltarea econo-mico-socială a zonei. „Nu se pot face investiții din cauza acestui drum nenorocit”, a afirmat Costel Ichim.
O altă problemă cu care se confruntă viticultorii vrânceni este lipsa unei piețe organizate a vinului. Fără posibilitatea de a vinde organizat și legal vinurile, micii producători sunt obligați să stea cu sticlele pe marginea drumului sau să meargă în județele limitrofe pentru a-și vinde marfa. Lipsa dezvoltării agriculturii în această regiune, spun sindicaliștii, a avut ca efect doar creșterea șomajului și exodul masiv al tinerilor către Italia sau Spania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?