Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Liberalul Săpunaru vrea ca prefectul să fie cercetat penal


Facturile la căldură vor fi de patru ori mai mari în iarna următoare din cauza acțiunii în instanță depuse de Prefectură prin care a fost contestată procedura majorării gigacaloriei furnizate de ENET. Calculul a fost făcut de deputatul PNL, Nini Săpunaru, care arătat că prefectul Sorin Hornea a acționat ca un agent al guvernului și ar trebui cercetat penal. „Prefectul a făcut în așa fel încât guvernul să plătească subvenția la jumătate”, a afirmat deputatul Săpunaru, arătând că subvenția va fi acordată pentru prețul de 203 lei/gigacalorie deși prețul de producție de la ENET este de 399 lei.
Potrivit deputatului liberal, procesul referitor la anularea majorării prețului gigacaloriei se va finaliza abia anul viitor când, după experiența altor orașe din România, producătorul de energie termică va trebui să recupereze diferența de preț tot de la cetățeni. Așa că, în loc să plătească facturi mai mari în acest an, focșănenii vor trebui să le achite în iarna următoare. „Vor veni în iarna viitoare facturile de patru ori mai mari. Prefectul acționează ca un agent al guvernului. Gigacaloria va fi de 203 lei în loc de 399. Prefectura nu va câștiga procesul și vor trebui să plătească oamenii diferența de preț pentru această perioadă”, a afirmat deputatul Nini Săpunaru.
 Reamintim că prefectul de Vrancea a contestat la instanța de contencios administrativ hotărârile Consiliului Local Focșani referitoare la majorarea prețului de facturare al gigacaloriei furnizate de producătorul de energie termică ENET Focșani. Prefectul susține că Hotărârea nr. 286/2011 este nelegală deoarece s-a adoptat cu încălcarea mai multor acte normative. Deși prețul căldurii furnizate de ENET a fost aprobat chiar de agenții guvernamentale, Prefectura susține că s-ar încălca prevederile Legii 325/2006, respectiv Legea serviciului public de alimentare cu energie termică, Legea energiei L 13/2007 și Legea serviciilor comunitare de utilități publice 51/2006. Prefectura a propus ca probe acte și interogatoriu primul termen de judecată fiind fixat pentru începutul lunii februa-rie. Decizia prefectului are loc după ce Guvernul a tăiat subvenția la energie termică și a lăsat sistemele centralizate de încălzire dependente de veniturile românilor sărăciți de trei ani de austeritate și politici economice aberante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?