Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Nonagenarul din „Micul Rosmalen“


Doctorul Nicolae Livezeanu, unul din rezidenții locuinței protejate „Micul Rosmalen” din Oreavu a Filialei de Cruce Roșie Vrancea, a fost sărbătorit, zilele trecute, la împlinirea a 90 de ani. Vârstnicii săi colegi, împreună cu voluntari și conducerea instituției vrâncene de caritate i-au făcut cadouri și au organizat, special pentru el, o mică și caldă festivitate. Emoționat, medicul Livezeanu a mulțumit tuturor celor  alături de care trăiește și care au devenit, pentru el, o adevărată familie.

Medicul Nicolae Livezeanu, cunoscut de foarte mulți vrânceni ai căror copii au fost tratați, de-a lungul timpului, de el, și-a aniversat, zilele trecute, împlinirea a nouă decenii de existență în mijlocul celor care i-au devenit familie. Este vorba despre vârstnicii ocrotiți în locuința protejată „Micul Rosmalen” din Oreavu, comuna Gugești, a Crucii Roșii, precum și voluntari și conducerea filialei. Ca și ceilalți bunici, Nicolae Livezeanu a venit în casa instituției vrâncene de caritate în urmă cu mulți ani, purtând cu el povestea propriei vieți. O poveste cu bune și rele, cu împliniri și dezamăgiri, cu bucurii dar mai ales cu tristeți, dintre care cea mai mare a rămas, probabil, aceea de a nu avea acum, în apusul existenței, copii și nepoți. Privind în urmă, poate că medicul Livezeanu are pro-priile lui regrete. Poate că dacă ar fi s-o ia de la capăt, ar fi lucruri pe care le-ar face altfel. Pentru că, cine știe, dacă de-a lungul vieții ar fi fost mai egoist și s-ar fi gândit întâi la sine și apoi la ceilalți, ar fi trăit acum în propria casă.
Cu excepția unui frate care trăiește la București – pe care l-a regăsit cu sprijinul Crucii Roșii, în anul 2005 – doctorul nonagenar nu mai are nicio rudă de sânge. Åži a ajuns pe drumuri cu foarte mult timp în urmă, după ce femeia pe care a iubit-o și alături de care a trăit, a murit, iar el a fost alungat din apartament de copiii acesteia. „A fost medic pediatru pentru puțin timp la Roman, apoi, cei mai mulți ani la Focșani. A avut cabinet în cartierul Sud, unde a lucrat până la pensie și de aceea, foarte multă lume îl cunoaște. Am fost cu dânsul, odată, la medic și țin minte că ne-am așezat puțin pe o bancă, în parc. O femeie s-a oprit lângă noi să-l salute, i-a spus că i-a salvat fetița de la moarte și că îi este și azi recunoscătoare… A fost impresionant momentul! Domnul doctor nu mai ținea minte cazul acela, a făcut bine foarte mulți copii în cariera lui dar a fost emoționant să vadă că sunt oameni care își amintesc de el. Chiar și aici, în Oreavu, avem o vecină căreia i-a tratat fata”, a relatat Adela Apostu, voluntara Crucii Roșii Vrancea care îngrijește zilnic, cu devotament, vârstnicii ocrotiți în „Micul Rosmalen”.
În camera sa din casa de la Oreavu, medicul Livezeanu   s-a înconjurat de toate lucrurile care îi bucură existența. Îi place să citească, să fie la curent cu ce scrie presa și este pasionat de rebus. Din când în când vizitează Focșaniul, se plimbă un timp și se reîntoarce cu drag în locuința ce a devenit locul căruia îi spune „acasă”. Åžtie că mereu, acolo sunt oameni care îl așteaptă. Care îl prețuiesc. Åži care îl înconjoară cu afecțiune. Cu toții i-au urat, la împlinirea celor 90 de ani, multă sănătate. Åži i-au dăruit, așa cum    s-au priceput mai bine, cel mai prețios cadou: dragostea unei adevărate familii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?