Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Gigacaloria este calculată la 270 de lei


Conducerea ENET a decis să calculeze la prețul de 270 de lei gigacaloria consumul populației aferent lunii octombrie. „Energia termică aferentă lunii octombrie va fi facturată la prețul de 270 de lei/gigacalorie”, au transmis oficialii societății de termoficare.
Aceștia au amânat câteva zile facturarea consumului din luna octombrie, pentru că nu știau la ce preț să se raporteze. Cum nu au primit vreo indicație în privința prețului gigacaloriei, facturarea va fi făcută conform Hotărârii de Consiliu Local nr. 152/2011. „Se aprobă prețul local de facturare a energiei termice furnizată populației prin sistem centralizat, în Municipiul Focșani, de 270 lei/Gcal, inclusiv TVA. Prevederile prezentei hotărâri se aplică începând cu data de 1.06.2011”, se arată în Hotărâre. Pe durata verii, ENET nu a furnizat apă caldă. Focșănenii au putut face un duș ge-neros abia în octombrie, când a început și furnizarea căldurii.
Dilema prețului de facturare a apărut după ce prefectul, la cererea pedeliștilor, a contestat în instanță prețul gigacaloriei, stabilit la 399 lei. De asemenea, a cerut și anularea unei hotărâri din iunie, când prețul a crescut de la 203 la 270 lei, deși de atunci a trecut aproape jumătate de an. Prefectul s-a făcut că plouă însă când i s-a adus la cunoștință faptul că prețul gigacaloriei a crescut deoarece Guvernul refuză să mai acorde subvenții. Primul termen de judecată a fost stabilit în februarie 2012. Oricare ar fi decizia judecătorilor, probleme tot vor fi. Dacă ma-gistrații admit contestația, ENET va intra în incapacitate de plată, căci nu va avea suficiente resurse să achize facturile la gaz. Dacă va fi respinsă contestația Prefecturii, focșănenii vor plăti la vară diferența de preț. Un caz similar este la Timișoara, unde Prefectura a pierdut procesul. În aceste condiții, societatea de termoficare de acolo a transmis Asociațiilor de locatari adrese, prin care le-a cerut să plăteasca facturile la caldură retroactiv.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?