Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Schimbări la proiectele pentru tinerii fermieri


Tinerii fermieri vrânceni ar putea depune proiecte după 28 noiembrie a.c. pentru obținerea fondurilor europene acordate pe măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”. Solicitarea României privind modificarea Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2011 urmează să fie aprobată de Comisia Europeană. Ministerul Agriculturii a transmis Comisiei Europene, încă din 14 septembrie 2011, cea de-a șaptea propunere oficială de modificare a PNDR, propunerea conținând modificări substanțiale ale măsurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri”. Principala modificare se referă la creșterea plafonului maxim al primei de instalare de la 25.000 la 40.000 euro. Alte modificări sunt la sprijinul minim acordat de la 10.000 la 12.000 euro pentru o exploatație agricolă cu dimensiunea minimă de 6 UDE precum și la condițiile referitoare la nivelul minim de pregătire profesională a beneficiarilor măsurii. Potrivit MADR, ghidul solicitantului pentru măsura 112 va conține precizări legate de faptul că noile condiții privind creșterea plafoanelor primei de instalare pentru tinerii fermieri și modificarea condițiilor privind nivelul minim de pregătire profesională vor fi aplicabile începând cu sesiunea noiembrie 2011 – ianuarie 2012. Ultima versiune a Ghidului Solicitantului a fost publicată pe site-ul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit.
Alte modificări, comparativ cu precendentele sesiuni de depunere a proiectelor, au ca obiect coeficienții de calcul ai Unităților de Dimensiune Economică (UDE). Directorul Camerei Agricole Vrancea, Gabriel Necula, a arătat că, de exemplu, coeficientul pentru ovine crește de zece ori, de la 0,008 până la 0,084. „Fermierii și crescătorii de ovine în special au cerut aceste modificări pentru a putea beneficia de fondurile europene acordate prin măsurile 112 sau 141. După modificarea acestor coeficienți nu va mai fi nevoie de 7-800 de oi ci doar de 80-100 de animale, ceea ce va permite vrâncenilor din zona de munte și nu numai să acceseze aceste surse de finanțare pentru creșterea oilor”, a afirmat directorul Camerei Agricole, Gabriel Necula.
Conform legislației, UDE reprezintă unitatea prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploatații agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploatației și are o valoare de 1.200 euro.
Doar în luna iulie a.c., la nivelul Vrancei, au fost depuse 145 de proiecte pentru măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”. Peste un sfert din aceste proiecte au fost realizate de specialiștii Camerei Agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?