Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Prefectura blochează funcţionarea ENET-ului


Primăria Focșani nu are bani pentru a plăti diferența din prețul gigacaloriei pe care nu o mai achită Guvernul condus de PDL, spune viceprimarul Bogdan Matișan. Acesta acuză abuzul în serviciu comis de prefectul Sorin Hornea prin contestarea în instanță a prețului gigacaloriei. Dacă municipalitatea nu va găsi o soluție pentru achitarea facturilor la gaze, ENET nu va furniza căldură și apă caldă în această iarnă.

Bugetul primăriei Focșani nu este un sac fără fund, spune viceprimarul Bogdan Matișan, care consideră că prefectul Sorin Hornea a comis un abuz în serviciu prin contestarea în instanță a prețului gigacaloriei. Acțiunea de la Tribunalul Vrancea blochează activitatea ENET deoarece prețul de producție va fi aproape dublu față de prețul de facturare al gigacaloriei.
Efectul acțiunii în instanță va fi acumularea de restanțe către GDF Suez și sistarea furnizării de gaze către ENET. Fără gaze și păcură, ENET va fi nevoit să închidă centrala termică și, implicit, să sisteze furnizarea de căldură și apă caldă în această iarnă.
„Prefectul s-a gândit să dea dovadă de populism la începutul iernii. Să presupunem că instanța va da dreptate Consiliului Local. Termenele vor fi stabilite la începutul anului viitor. Până atunci, ENET-ul va trebui să factureze la prețul de 203 lei/gigacalorie. În situația în care instanța dă dreptate Consiliului Local, ENET va trebui să factureze diferența în lunile de vară. Dacă se întâmplă așa ceva, eu mă îndrept împotriva prefectului. Eu încadrez ceea ce face prefectul ca abuz în serviciu. Se poate crea un precedent și ne putem trezi cu toate hotărârile din ultimele șase luni suspendate în instanță”, ne-a declarat viceprimarul Bogdan Matișan.
Acesta a explicat că acțiunea în instanță înseamnă, totodată, că banii pentru investiții ar trebui să fie redirecționați către ENET. Municipalitatea va tăia din fondurile pentru drumuri, parcuri doar pentru a asigura fonduri la ENET.
„Problema este la ce preț vom da ajutorul pentru încălzire, la 203 lei sau la 399 lei așa cum arată ultima hotărâre de Consiliu Local. Diferența trebuie achitată din banii Consiliului Local și nu sunt bani. Ne-am luat un angajament în fața GDF Suez pentru a plăti factura ENET reeșalonată. Poate prefectul consideră că primăria este un sac fără fund. Focșănenii vor drumuri, parcuri, iar banii nu vor mai merge la investiții, se vor duce la ENET”, a precizat viceprimarul Bogdan Matișan.

Căldura, agent electoral PDL

Prefectul Sorin Hornea, provenit din PDL, a contestat, ieri, în instanța de contencios administrativ hotărârile Consiliului Local Focșani prin care a fost majorat prețul gigacaloriei la 270 și respectiv 399 lei. Acțiunea prefectului are loc după ce Guvernul a tăiat subvenția la energie termică și a lăsat sistemele centralizate de încălzire dependente de veniturile românilor sărăciți de trei ani de austeritate și politici economice aberante. Prefectura a ignorat că prețul gigacaloriei furnizate de ENET a fost aprobat de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei și spune că focșănenii nu au fost anunțați de majorarea prețului, deși scumpirea s-a datorat eliminării subvenției de către guvernul pe care îl reprezintă Sorin Hornea.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?