Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Executivul trebuie să spună dacă vrea desfiinţarea Vrancei


Organizarea unui Referendum la nivelul județului Vrancea privind reorganizarea administrativ teritorială depinde de răspunsul pe care îl va da Guvernul. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan a trimis, în data de 19 octombrie, adrese către primul ministru Emil Boc și ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, prin care a solicitat să i se comunice dacă există o inițiativă legislativă privind reorganizarea administrativ teritorială a județului Vrancea sau modificarea limitelor teritorial administrative ale acestuia. Oprișan motivează în solicitarea sa că nu vrea să demareze „o acțiune cu implicații materiale, umane și financiare semnificative fără a se dovedi urgența acesteia”. Datele stabilite conform hotărârii Consiliului Județean erau de 6 sau 13 noiembrie, sau oricare altă dată comunicată public de CJ.

Președintele Consiliului Marian Oprișan a trimis în data de 19 octombrie, adrese primului ministru Emil Boc și ministrului Administrației și Internelor, Traian Igaș prin care a solicitat să i se comunice dacă există o inițiativă legislativă privind reorganizarea administrativ teritorială a județului Vrancea sau modificarea limitelor teritorial administrative ale acestuia. Oprișan motivează în solicitarea sa că nu dorește să demareze „o acțiune cu implicații materiale, umane și financiare semnificative fără a se dovedi urgența acesteia”. Åžeful administrației județene arată, în documentele trimise premierului, că, prin Hotărârea nr. 83/2011 a Consiliului Județean a fost decisă organizarea unui referendum în care vrâncenii să fie întrebați dacă sunt de acord cu desființarea administrativ-teritoriale, județul Vrancea. Actul administrativ a fost atacat în instanță de prefectul județului Vrancea însă magistrații au decis, definitiv și irevocabil, că hotărîrea Consiliului Județean Vrancea este legală și temeinică iar referendumul în vederea consultării cetățenilor din județul Vrancea poate fi organizat.
„Prin Decizia nr. 3534/2011, Curtea de Apel Galați a decis definitiv și irevocabil ca hotărîrea Consiliului Județean Vrancea nr. 83/2011 este legală și temeinică, referendumul în vederea consultării cetățenilor din  județul Vrancea putând fi organizat. În concluzie, pentru a nu demara o acțiune cu implicații materiale, umane și financiare semnificative fără a se dovedi urgența acesteia, vă adresăm rugămintea de a ne comunica dacă există o inițiativă legislativă cu privire la reorganizarea județului Vrancea sau la modificarea limitelor teritorial-administrative ale acestuia, inițiativa ce se dorește a fi adoptată sau aprobată și pusă în aplicare până la sfârșitul acestui an”, se arată în adresa semnată de Marian Oprișan.
De remarcat că, până în acest moment, nu a fost primit niciun răspuns din partea primului ministru sau a minstrului Administrației și Internelor.

„Nu poate fi făcută nicio modificare a limitelor administrativ teritoriale fără consultarea populației”

Președintele Consiliului Județean Marian Oprișan a declarat că, până în acest moment, nu a fost primit niciun răspuns din partea primului ministru sau a ministrului Administrației și Internelor. „Am trimis o adresă primului ministru Emil Boc prin care i-am cerut să ne spună dacă există vreo inițiativă legislativă care vizează reorganizarea administrativ teritorială a țării și implicit desființarea județului Vrancea. Dacă nu există o astfel de inițiativă atunci nu are rost să cheltuim resurse materiale și financiare pentru organizarea unui referendum care nu ar avea obiect. Deși am trimis această adresă din data de 19 octombrie, până în prezent nu am primit niciun răspuns”, a afirmat Marian Oprișan.
Åžeful administrației județene a mai spus că referendumul privind reorganizarea administrativ-teritorială a județului Vrancea poate fi făcut oricând dacă Guvernul va repune în discuție tema comasării mai multor județe în unul singur.
„Referendumul poate fi făcut în condițiile stabilite de lege mai ales că justiția a indicat clar că nu poate fi făcută nicio modificare a limitelor administrativ teritoriale fără consultarea populației. Acesta este elementul legal de care trebuie să țină cont Guvernul Boc și Parlamentul României”, a afirmat Marian Oprișan.

Prima administrație care a câștigat procesul cu Guvernul

Consiliul Județean Vrancea este prima administrație județeană din România care obține o hotărâre definitivă și irevocabilă pe tema organizării unui referendum privind modificarea limitelor teritoriale ale județului.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că referendumul cu privire la oportunitatea modificării limitelor teritoriale ale județului va fi organizat conform legii. Referitor la decizia instanței, șeful administrației județene a spus că decizia luată de Curtea de Apel Galați stabilește normalitatea. „Să le spună pedeliștii românilor de ce vor să încalce articolul 5 aliniat 2 din Carta Europeană a Autonomiei locale, pentru că România este membră a Uniunii Europene, iar legea europeană primează. Acolo, în lege, se spune clar că pentru orice modificare a limitelor teritoriale locale, colectivitățile locale în cauză trebuie să fie consultate în prealabil, eventual pe cale de referendum acolo unde legea permite. Iar Legea 215 din 2001 a administrației publice locale spune clar că orice delimitare teritorială a comunelor, orașelor, municipiilor și județelor se stabilește numai prin lege și numai prin consultarea prealabilă a cetățenilor din unitățile administrative teritoriale, adică prin referendum, care se organizează conform legii. Acest text a fost preluat în legislația națională din Carta Europeană a Autonomiei Locale”, a afirmat Oprișan.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?