Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Dramele părinţilor cărora le-au dispărut copiii


Copilării frânte mult prea devreme. Părinți sfâșiați de durere. Familiile copiilor dispăruți trăiesc adevărate drame. Părinții se simt neputincioși și nedreptățiți de soartă.
În negura vremii se pierd câteva cazuri de copii dispăruți, chiar și de mai bine de 10 ani. Cu ochii în lacrimi, familiile acestora încă mai speră că într-o zi, copiii care între timp au devenit adulți, le vor trece din nou pragul casei. Familia Crancu, din Fitionești, nu și-a mai văzut băiatul, pe Florin, de aproape 13 ani. Era un copil când a plecat iar acum este un bărbat în toată firea. Florin a plecat de acasă cu o pungă în care erau mai multe pachete cu țigări și dus a fost. Parcă a intrat în pământ. Drama familiei Crancu este și drama altor familii din județul nostru ai căror copiii au îmbătrânit în dulapurile Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea.

De aproape 13 ani, Lenuța și Viorel Crancu, din Fitionești, nu mai au liniște. Copilul lor, Florin a plecat de acasă și nu   s-a mai întors niciodată. Părinții și poliția l-au căutat pe Florin Crancu și în gaură de șarpe, dar nu l-au găsit. La data dispariției, băiatul avea 13 ani și 10 luni. Acum, dacă mai trăiește, are vârsta de 26 de ani. Era un băiat cuminte și ascultător, căruia părinții și frații îi duc dorul. Mama lui Florin nu-și poate stăpâni lacrimile atunci când vine vorba de băiatul ei și se consolează cu gândul că într-o zi, copilul se va întoarce acasă. Femeia își amintește în amănunt de ziua blestemată în care Florin a plecat și tot ce-și mai dorește este să nu moară până nu-l vede. Este aproape convinsă că el trăiește, și îl așteaptă acasă… Nu crede că Florin a plecat de bunăvoie ci că ar fi căzut în mâinile unor oameni rău intenționați. „Florin a plecat de acasă pe data de 30 octombrie, 1998. Noi am mers la Fitionești iar el a plecat cu oile. A revenit acasă, a luat niște bani și și-a cumpărat țigări. Probabil fuma și noi nu știam. Åži-a cumpărat vreo 10 pachete cu țigări. Probabil că era pregătit de plecare. A venit de la magazin prin spatele casei și și-a ascuns punga într-o glugă cu ciocani. Vecinii au luat punga de acolo. Asta a fost joi. Vineri dimineața, Florin a mers la școală iar vecinul ne-a spus ce a găsit în coceni. L-am lăsat să vină de la școală. A venit și tatăl lui și i-a spus să meargă cu el. Nu a spus nimic. Era un exemplu de copil care niciodată nu-ți întorcea vorba. Au mers la arat iar seara au revenit. Atunci, tatăl l-a întrebat dacă a luat bani din vitrină. A spus că nu. A doua oară când l-a întrebat și a spus nu, tai-  că-su l-a atins cu punga în care erau țigările. Taică-su a plecat în grădină ca să meargă după coceni, iar Florin și-a luat punga, a ieșit prin holul casei și dus a fost. De atunci nu l-am mai văzut”, ne-a povestit mama lui Florin Crancu. 

Florin, văzut în Italia

Părinții lui Florin cred că sunt oameni care știu ce s-a întâmplat cu băiatul lor, dar nu vor să le spună. „Odată cu ei au mai plecat și doi vecini. La o săptămână ei au revenit, al meu nu. M-am dus la vecina acasă să vorbesc cu băieții. Când m-au văzut ei s-au băgat repede în pat. I-am întrebat dacă l-au văzut pe Florin.    Mi-au spus că nu, deși mi-au povestit cu ce era îmbrăcat. Am mers și la școală și i-a întrebat doamna. Au spus că nu știu nimic. Atunci, copiii din clasă i-au spus unuia dintre ei să spună și ce le-a spus lor în pauză, mai exact că a plecat cu un autocar. Am mers peste tot, la centre de plasament, pe la Huși, peste tot, dar nu am dat de Florin”, a adăugat mama lui Florin. 
În tot acest timp, familia Crancu a primit tot felul de vești. Din păcate, nimic din ce au auzit nu s-a concretizat. După scrisori anonime și zvonuri că ar fi prin diferite locuri, oamenii au primit un telefon de la o consăteancă care muncea în Italia. Femeia l-ar fi văzut pe băiat și ar fi stat și cu el de vorbă. A dat de înțeles că este la mâna țiganilor care l-au tri-mis la cerșit.
„Acum câțiva ani, avea 8 ani de la dispariție. Am primit veste că ar fi în Italia. M-a sunat o doamnă și m-a întrebat de câți ani este Florin plecat. Mi-a spus că l-a văzut pe stradă, în Italia. A vorbit cu el, i-a spus că este plecat de 8 ani de acasă și   i-a dat foarte multe detalii. Femeia m-a anunțat și ca să fiu convinsă că este el, i-am spus că are o cicatrice la o mână și să fie atentă la ea. A doua zi m-a sunat din nou femeia. Mi-a spus că    l-a văzut din nou pe Florin iar el a încercat să plece. A reușit să-l ia la ea, i-a dat de mâncare și bani. I-a făcut și poze, pe care ni le-a trimis. Florin a întrebat de toată lumea de acasă. Mi-a spus că nu l-a putut ține mai mult pentru că au venit țiganii peste ea. Florin i-ar fi spus acesteia că a fost furat de cineva din sat și dat la țiganii din Călărași. Ea mi-a spus că i-a propus lui Florin să meargă la muncă cu soțul ei iar el i-a spus că nu poate, pentru că îl omoară țiganii. Fratele meu a vrut să plece în Italia după el dar nu a  fost lăsat de poliție”, a povestit Lenuța Crancu.

Părinții îl așteaptă acasă

Deși au trecut foarte mulți ani de când nu mai știu nimic de băiatul lor, părinții măcinați de dor încă mai speră într-o minune. „Trebuie să știe că de când a plecat ne-a sfârșit. Îl iubim și îl așteptăm acasă. Viața fără el este foate grea și îl rugăm să ne dea măcar un telefon să știm că este în viață. Când eram bolnavă îmi făcea ceai și îmi dădea pastile iar acum să nu mai știm nimic de el de atâta vreme. Este strigător la cer”, a adăugat mama.
Preoții le-au spus părinților că băiatul lor trăiește. Lenuța Crancu, care este o femeie credincioasă ne-a precizat că merge la biserică așa cum face tot creștinul. Preoți care nu știau despre necazul ei au întrebat-o dacă are probleme cu un băiat dispărut și i-au spus că acesta nu este mort, ci că se află într-o aglomerație.

Drama familiei Crancu, trăită și de alți vrânceni

Drama familiei Crancu nu este singulară. Ca ei mai sunt și alți părinți care își plâng copiii dispăruți de ani. O altă familie din comuna Jitia nu mai știe nimic de copil, de 19 ani. La data dispariției, respectiv în aprilie 1992, Georgică Apostu avea 17 ani și 10 luni. A plecat de la domiciliu iar ultimul om care l-a văzut a fost un prieten care l-a dus la aeroport pentru a lua un zbor către Malta. În urma verificărilor efectuate de polițiști a reieșit că în anul 1993, dispărutul a cerut stabilirea domiciliului legal în Ungaria. De atunci nu a mai ținut legătura cu familia iar dispariția a fost sesizată abia în anul 1997. S-a stabilit că a locuit o vreme la Budapesta și atât. Anchetatorii sunt de părere că dispărutul din Vrancea a decedat pe teritoriul altei țări și că nu i s-a stabilit identitatea.

Ipoteză șocantă în cazul unui dispărut din Ciorăști

Åži dacă în unele cazuri se fac doar presupuneri cu privire la faptul că dispăruții ar fi decedați, în alte cazuri, anchetatorii sunt aproape siguri de acest lucru.
În luna iulie a anului 2005, o familie din Ciorăști anunța dispariția fiului, Viorel Ali, care la data dispariției avea 23 de ani. Ultima dată, dispărutul a fost văzut în satul Mihălceni din aceeași comună, în apropierea locuinței lui Ali Costel. Tânărul dispărut avea și ceva probleme de sănătate, respectiv un retard mintal mediu și handicap de gradul II. Polițiștii spun că principala ipoteză de lucru este aceea că tânărul a fost ucis, iar printre suspecți se numără și bărbatul în apropiere de locuința căruia a fost văzut ultima dată. Totodată, acesta a fost suspus și unei testări cu poligraful și s-a dovedit că a mințit. Singurul lucru pe care suspectul îl recunoaște este acela că băiatul a fost la el în curte, s-au certat, i-a dat o palmă după care Viorel Ali a plecat.
Deși au trecut foarte mulți ani de dispariția celor trei, polițiștii nu au închis aceste cazuri. „Disparițiile sunt instrumentate de către poliție timp de 20 de ani, calculați din momentul sesizării. După această perioadă, dosarul intră în evidența pasivă timp de 10 ani. Trecerea în evidența pasivă presupune sistarea investigațiilor în teren, dar se efectuează în continuare comparații criminalistice între fotografiile persoanelor, descrierea semnalmentelor și ale îmbrăcămintei cu cele care aparțin cadavrelor cu identitate necunoscută. Dacă în cei 10 ani apar informații noi, dosarul pote fi din nou trecut în evidența activă”, a precizat comisarul Daniel Popescu, ofițer în cadrul Compartimentului „Urmăriți”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?