Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

90% din locuinţe nu sunt asigurate împotriva cutremurelor


Pierderile provocate de un cutremur similar celui din martie 1977 ar putea ajunge la 4,8 miliarde de euro, în condițiile în care valoarea totală a locuințelor la nivel național este estimată la 105,6 miliarde de euro, potrivit unor studii citate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). În Focșani, doar clădirea Tribunalului a primit bulina roșie care arată riscul ridicat seismic. Cea mai bună protecția a bunurilor în cazul unui asemenea eveniment este o poliță de asigurare. Conform PAID, în Vrancea erau asigurate obligatoriu 12.332 locuințe, din care 7.170 de locuințe în mediul rural. Asta înseamnă mai puțin de 10% din fondul de locuințe al județului.

Vrâncenii nu se grăbesc să încheie asigurările obligatorii pentru locuințe. Nici măcar 10% din cele peste 152 mii de locuințe din Vrancea nu au o asigurare împotriva cutremurelor, inundațiilor sau alunecărilor de teren. Proprietarii de locuințe neasigurați și afectați de unul din cele trei riscuri nu vor mai primi ajutoare de la autorități pentru refacerea gospodăriilor afectate.
Ultima evaluare a specialiștilor străini arată că, la nivel național, pagubele provocate de un cutremur similar celui din martie 1977 ar putea ajunge la 4,8 miliarde de euro, conform declaraților directorului general al PAID, Marius Bulugea, potrivit Mediafax.
Datele PAID arată că, la 6 octombrie, numărul polițelor obilgatorii în vigoare se ridica la 789.096 de contracte, cu un ritm mediu de subscriere diminuat semnificativ după data de 4 august. La nivelul județului Vrancea erau asigurate obligatoriu 12.332 locuințe, din care 7.170 de locuințe în mediul rural.

20 mii locuințe afectate de un cutremur de peste 7,5 grade

Cutremurul din 4 martie 1977 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și a generat pierderi de peste două miliarde de dolari, respectiv 5% din Produsul Intern Brut al României din acel an, potrivit datelor Băncii Mondiale.
În urma mișcărilor seismice din 1977, în județul Vrancea au fost avariate grav 301 imobile. Altele 113 clădiri au fost ușor avariate. N-au scăpat de avarii nici bisericile, fiind afectate peste 19 de astfel de edificii.  Specialiștii de la Institutul de Cercetări pentru Echipamente și Tehnologii de Mecanizare a Construc-țiilor București, care au realizat un Plan de Protecție și Intervenție împotriva seismelor și alunecărilor de teren avertizau în urmă cu cîțiva ani că epicentrul unui cutremurului ca cel din 4 martie 1977 va fi tot Năruja. În urma unui astfel de cutremur vor fi afectate peste 19.861 de gospodării individuale, blocuri de locuit, școli, grădinițe și instituții publice din județul nostru.

20 euro, cea mai scumpă poliță obligatorie

Proprietarii de imobile sunt obligați să încheie o poliță de asigurare, prima fiind diferențiată în funcție de tipul de locuință (A sau B), între 10 și 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuințe este situată între 10.000 și 20.000 de euro.Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, tipul A de locuință este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă. Tipul B de locuință este o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.

Articolul precedent
Articolul următor

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?