Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Reducerea TVA pentru combustibil, o soluţie pentru rezolvarea problemei costurilor pentru încălzire


Senatorul PSD Alexandru Cordoș a declarat joi că o soluție pentru a rezolva problema costurilor pentru populație în ceea ce privește încălzirea ar fi micșorarea TVA-ului de la 24 % la 5% pentru combustibilul utilizat la producerea căldurii.
Senatorul PSD a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că în textul moțiunii simple a Uniunii Social Liberale pe tema subvenției la căldură, ‘Căldura care îngheață România: Regimul Băsescu – Boc’, care se va dezbate luni, 3 octombrie, sunt prezente soluții oferite de specialiștii social-democrați care să vină în ajutorarea populației.
‘Prin specialiștii săi, PSD poate oferi soluții: redistribuirea unor sume pentru investiții în moder-nizarea centralelor, dezbaterea în regim de urgență a propunerii prin care se dorește reducerea TVA-ului de la 24% la 5% pentru combustibilul necesar centralelor termice. Unul din efectele preconizate ar fi scăderea cu 15% a costurilor pe beneficiar care utilizează sistemul centralizat de furnizare a energiei termice’, a susținut Cordoș.
El a adăugat că un alt efect al reducerii TVA-ului ar fi scăderea cu 15% a costurilor cu subvențiile pentru unitățile administrativ-teritoriale, dar și economisirea a 15% din fondurile destinate subvențiilor. ‘Un alt argument ar fi scăderea cu 15% a costurilor la bugetul de stat cu ajutoarele de încălzire pentru persoanele vulnerabile. În acordul cu FMI se prevede eliminarea subvenției, dar nu se prevede inter-zicerea scăderii TVA-ului de la 24 la 5%.
Prin reducerea TVA-lui s-ar reduce și chiar elimina arbitrariul din acordarea subvențiilor’, a spus Alexandru Cordoș.

Potrivit acestuia, măsura de eli-minare a subvenției ar fi trebuit să fie precedată de măsuri complementare cum ar fi investiții în modernizarea CET-urilor și de o redu-cere a TVA până când sistemele vor fi modernizate astfel încât prețul pe gigacalorie să fie suportabil pentru cetățeni.
El a mai spus că prin moțiunea simplă a USL depusă la Senat, Opoziția încearcă să atragă atenția că România nu iese din criză, că populația nu va supraviețui, dacă, pe de o parte, Guvernul taie salariile, iar pe de altă parte, același Guvern crește toate prețurile.
‘Din calculele făcute de experții Senatului, se elimină subvențiile pentru 1.070.000 de familii. Astăzi primesc această subvenție 1,4 milioane familii.
Prin propunerea Guvernului vor primi subvenție doar 330.000 familii cu o motivare neargumentată temeinic privind ridicarea plafonului pentru cei vulnerabili’, a susținut Alexandru Cordoș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?